Gulyás Gergely: A templomépítés a jövőbe vetett hit bizonyítéka

A miniszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon a helyi református egyházközség új templomának felszentelési ünnepségén vett részt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 16. 17:08
Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon a helyi református egyházközség új templomának felszentelési ünnepségén vett részt, ahol elmondta, több mint három évtizeddel a közép-európai kommunista diktatúrák bukása után úgy tűnik, hogy Nyugat-Európában a materializmus „győzedelmeskedik”.

– Nem csupán Marx-szobrot avatnak önmagukat egyébként kereszténydemokrata eszmekörhöz soroló politikusok, de  már mindent meghaladottnak tekintenek, ami az európai életet évszázadokon át meghatározta 

– fogalmazott a miniszter.

– Ha látni akarjuk, milyen jövő vár a keresztyénséget elhagyó országokra, elég, ha megnézzük Nyugat-Európa templomait, látjuk, hogyan rombolják le azokat, hogy szénbányákat, benzinkutakat, bevásárlóközpontokat építsenek a helyükön – figyelmeztetett Gulyás. Hozzátette: 

„Látjuk, hogyan lesznek belőlük koncerttermek, szállodák, gyorséttermek, vagy miként kerülnek a muszlimok birtokába, hogy a müezzin egy másik vallás hitüket megőrző híveit szólítsa ott imára, ahol egykor keresztyének imádkoztak.”

A miniszter szerint az is látható, hogyan tűnik el a keresztyénség a közéletből és az iskolákból, amivel párhuzamosan tűnik el a megértés, erősödik a véleménydiktatúra és jönnek az élettel olyan összeegyeztethetetlen kényszerek, mint a genderideológia kötelezővé tétele – akár a szülők akarata ellenére is.

– Amit akár húsz éve az abszurd humor részeként rossz viccnek tekintettük volna, az ma nem egyszerűen a valóság, hanem kötelezően követendő állami ideológiává válik Nyugat-Európa jóléti államaiban 

– hangoztatta Gulyás.

A politikus elmondta: ezekben az időkben különösen nagy szükség van a hitre mint a megmaradás zálogára, de nem „a hegyek megmozgatása” kell, hanem az, hogy „egymásra tegyük a köveket és a téglákat” és ezáltal kis közösséget építsünk. 

– A rakamazi gyülekezet így tett, előbb gyülekezeti termet hozott létre, majd hosszú évek kemény munkájával és állami támogatással megépíthette templomát is 

– rögzítette a miniszter, aki szerint Magyarországon és a magyar történelemben a templomépítés mindig hozzátartozott az országépítéshez, az országot pedig éppen az ilyen kis közösségek tették naggyá; rajtuk is múlik a nemzet és az ország jövője.

Borítókép: MTI/Balázs Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.