időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo
Nem az elsőbbségről, hanem a hatáskörről van szó a miniszter szerint

Gulyás Gergely: Európában megpróbálják félremagyarázni a lengyel döntést

Magyar Nemzet
2021.10.09. 15:11 2021.10.09. 15:21
Gulyás Gergely: Európában megpróbálják félremagyarázni a lengyel döntést

Európában megkísérlik félremagyarázni a lengyel alkotmánybíróság világos döntését, a vita ugyanis nem arról szól, hogy az európai uniós jognak van-e elsőbbsége a nemzeti joggal szemben, hanem arról, hogy hol van elsőbbsége – mondta Gulyás Gergely az MTI-nek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek nyilatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy az európai média helytelenül értelmezi és láttatja a lengyel alkotmánybíróság nemzeti jogokkal kapcsolatos döntését, amelyet Magyarország is támogat. Gulyás Gergely emlékeztetett, a magyar kormány határozatot fogadott el, amelyben üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról szóló döntését.

A miniszter úgy fogalmazott, ebben az ügyben nem az elsőbbségről van szó, hanem a hatáskörről, hiszen nem vitás, hogy vannak olyan területek, ahol a közös piac működéséhez – például a versenyjog területén – elengedhetetlenek a közös uniós szabályok, amelyeknek akár a nemzeti szabályokkal szemben is érvényesülniük kell.

A lengyel alkotmánybíróság döntése azonban az elmúlt évek azon rossz gyakorlatára ad választ, amelyekkel az európai intézmények az alapszerződések módosítása nélkül igyekeznek kiterjeszteni saját hatásköreiket olyan területekre is, ahol soha semmilyen hatáskört nem ruháztunk át az uniós intézményekre – mondta Gulyás Gergely.

Kiemelte, ezért a tagállami bíróságoknak és különösen az alkotmánybíróságoknak joguk és kötelességük is, hogy vizsgálják minden esetben, nem lépi-e túl egy uniós intézmény a saját hatáskörét, azaz csak és kizárólag azokban a kérdésekben fogadnak el határozatot, hoznak döntést, illetve tesznek javaslatot, amelyeket egyébként az európai uniós tagállamok a közös politikák részévé tettek. 

(Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.