Gyurcsány Ferenc: „Ki van velünk, ha mindenki ellenünk?"

Ismét önellentmondásos beszédet tartott a DK vezére pártalapításának tizedik évfordulója alkalmából.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 16:45
2021.10.22. BUdapest DK , Demokratikus koalíció szülinap, Gyurcsány Ferenc, Dobrev KLára Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki el akarja taposni az összefogást, az valójában megdicsér bennünket. 

Nem szeretném, hogy megdicsérjenek, mert akkor félnék attól, hogy egyetértenek velem, azt pedig nem szeretném

 – hangoztatta Gyurcsány Ferenc a DK megalapításának tízéves évfordulója alkalmából. A pártvezér „hazafias és demokratikus koalíciónak” nevezte az egyesült baloldalt, szerinte az „mérsékelt konzervatív, zöld és liberális összefogása” a baloldalnak. – Kiderült, hogy ebben az időszakban a Demokratikus Koalíció lett az ellenzék legjobb pártja – vélekedett Gyurcsány, majd „legalább egymillió támogatókról” beszélt pártjával kapcsolatban. Szerinte „nem több jog, hanem több felelősség jár a DK-nak” a baloldalon. 

Ennek az összefogásnak a vezérei szeretnénk lenni, hát nézzék, több-kevesebb sikerrel

– fogalmazott Gyurcsány, aki „tisztességesnek” és „erkölcsösnek” nevezte az összefogást. Ehhez képest önellentmondásos beszédében azt sugallta, hogy a DK csak magával van. 

Ki van velünk, ha mindenki ellenünk? Az a 43 százalék, aki ránk szavazott.

– utalt Gyurcsány az általa rendezett előválasztás első fordulójának eredményére.

– Aki megengedi, hogy az ellenfele mondja meg, hogy ki ő, az elvesztette a harcot – vélte a DK elnöke.

Érdekesség, hogy Gyurcsány félórás beszédében mindössze húsz perc után ejtette ki Márki-Zay Péter nevét, akivel kapcsolatban azt állította: „kompromisszumok sorozatán keresztül kell eljutni az összefogás kormányzásának.” – Nem fogunk a járművön és a menetrenden összeveszni, de engedjék, hogy más másmilyen menetrendet találjon ki – vizionálta a baloldali vezető. Azt állította, hogy „Márki-Zay Péternek vagy lesz saját frakciója vagy nem, ő alakít kormányt.” – Először történik meg az, hogy a kormányfő nem a kormánypárt vezetője – vetítette előre Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez a „montesquieu-i hatalommegosztás.”

Gyurcsány Ferenc beszéde végén „jó gurgulázást kívánt” Kövér Lászlónak, majd szót ejtett az ElkXrtuk című filmről is, amelyre csak annyit mondott: „szóljanak, ha benne lesz ez a film a Top 100-ban."

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.