időjárás -1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Gyurcsány Ferenc: „Ki van velünk, ha mindenki ellenünk?"

Magyar Nemzet
2021.10.22. 16:45 2021.10.22. 17:17
Gyurcsány Ferenc: „Ki van velünk, ha mindenki ellenünk?"

Aki el akarja taposni az összefogást, az valójában megdicsér bennünket. 

Nem szeretném, hogy megdicsérjenek, mert akkor félnék attól, hogy egyetértenek velem, azt pedig nem szeretném

 – hangoztatta Gyurcsány Ferenc a DK megalapításának tízéves évfordulója alkalmából. A pártvezér „hazafias és demokratikus koalíciónak” nevezte az egyesült baloldalt, szerinte az „mérsékelt konzervatív, zöld és liberális összefogása” a baloldalnak. – Kiderült, hogy ebben az időszakban a Demokratikus Koalíció lett az ellenzék legjobb pártja – vélekedett Gyurcsány, majd „legalább egymillió támogatókról” beszélt pártjával kapcsolatban. Szerinte „nem több jog, hanem több felelősség jár a DK-nak” a baloldalon. 

Ennek az összefogásnak a vezérei szeretnénk lenni, hát nézzék, több-kevesebb sikerrel

– fogalmazott Gyurcsány, aki „tisztességesnek” és „erkölcsösnek” nevezte az összefogást. Ehhez képest önellentmondásos beszédében azt sugallta, hogy a DK csak magával van. 

Ki van velünk, ha mindenki ellenünk? Az a 43 százalék, aki ránk szavazott.

– utalt Gyurcsány az általa rendezett előválasztás első fordulójának eredményére.

– Aki megengedi, hogy az ellenfele mondja meg, hogy ki ő, az elvesztette a harcot – vélte a DK elnöke.

Érdekesség, hogy Gyurcsány félórás beszédében mindössze húsz perc után ejtette ki Márki-Zay Péter nevét, akivel kapcsolatban azt állította: „kompromisszumok sorozatán keresztül kell eljutni az összefogás kormányzásának.” – Nem fogunk a járművön és a menetrenden összeveszni, de engedjék, hogy más másmilyen menetrendet találjon ki – vizionálta a baloldali vezető. Azt állította, hogy „Márki-Zay Péternek vagy lesz saját frakciója vagy nem, ő alakít kormányt.” – Először történik meg az, hogy a kormányfő nem a kormánypárt vezetője – vetítette előre Gyurcsány Ferenc, aki szerint ez a „montesquieu-i hatalommegosztás.”

Gyurcsány Ferenc beszéde végén „jó gurgulázást kívánt” Kövér Lászlónak, majd szót ejtett az ElkXrtuk című filmről is, amelyre csak annyit mondott: „szóljanak, ha benne lesz ez a film a Top 100-ban."

Borítókép: Kurucz Árpád

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.