Így támogatja a kormány a cukorbeteg gyermekeket nevelő családokat

Az 1-es típusú diabéteszes gyerekek számára 98 százalékos, a felnőttek számára 80 százalékos az eszközök ártámogatása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 07. 20:47
NOVÁK Katalin
Koronavírus - Sajtótájékoztató a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs üléséről Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon mintegy négyezer 1-es típusú diabéteszes gyerek van, a kormány pedig igyekszik minden támogatást megadni a családjuknak, hogy teljes életet élhessenek 

– hangsúlyozta a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Debreceni Egyetemen (DE) a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság gyermekdiabétesz-szekciója tudományos ülésének megnyitóján.

Novák Katalin rámutatott, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyerekek anyagcseréje nem úgy működik, mint egészséges társaiké, de ha minden segítség a rendelkezésükre áll, ugyanúgy tanulhatnak, sportolhatnak, vállalhatnak részt a közösségi életben, mint a többiek. Tájékoztatása szerint 

az 1-es diabéteszes gyerek számára 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos állami támogatással már Magyarországon is elérhetők a legkorszerűbb technikai eszközök, inzulinpumpák és a szöveti inzulin mérésére alkalmas szenzorok.

 A támogatások között említette, hogy azokban a családokban, ahol indokolt, hogy az egyik szülő ideiglenesen otthon maradjon a cukorbeteg gyerekével, igénybe vehetik a gyerekek otthongondozási díját, miközben segítőket is képeznek, akik akár többletjuttatásért segítik az érintett gyerekeket az óvodákban, iskolákban vagy más közösségekben.

Hozzátette: ez évtől a közétkeztetésben is olyan szabályozást vezettek be, amely segíti ezeknek a gyerekeknek az ellátását, ezen túlmenően támogatják a táboroztatásukat akár diabétesztáborokban, akár Erzsébet-táborokban.

Az idén 2300 gyerek táboroztatásához nyújtottak segítséget, miközben a sportolási lehetőségeiket is támogatják. Emellett 2020-ban és az idén is 100-100 millió forinttal segítették a cukorbeteg gyerekeket támogató civil szervezeteket, az országban működő diabéteszcentrumok pedig egymilliárd forintos támogatást kaptak

 - sorolta a politikus.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.