Márki-Zay a szlovák sajtóban arról beszélt, népszavazással törlik el az alaptörvény rendelkezéseit

Hosszú interjút adott az egyik vezető szlovák liberális hírportálnak Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Denník N-en megjelent beszélgetés tartogat néhány meglepetést, Márki-Zay egyik-másik kijelentése ugyanis ebben a formában biztosan nem hangozhatott volna el a magyar sajtóban.

null
20211017 Budapest Márki-Zay Péter (képen), Hódmezővásárhely polgármesterének, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének előválasztás eredményvárója az Anker közben. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány megjegyzés elöljáróban: a látványos alákérdezéseket tartalmazó interjú természetesen szlovák nyelven jelent meg, de a beszélgetés minden bizonnyal magyarul folyt, hiszen a szerző, Szalay Zoltán felvidéki magyar. Hogy a fordítás során elveszett-e valami, esetleg változott-e a Márki-Zay által nyilván jóváhagyott szöveg, nem tudjuk, csak abból indulhatunk ki, ami a portálon megjelent. Abban viszont találni néhány furcsaságot akkor is, ha a szövegről lehámozzuk a szokásos ellenzéki sallangokat.

Orbán alkotmánya érvénytelen!

Az utóbbi hetekben számos alkotmányjogász és jogtudós bírálta az ellenzéki összefogás azon pusztába kiáltott szavait, hogy kormányra kerülésük esetén akár feles többséggel is készek megváltoztatni az alaptörvény kétharmados rendelkezéseit. Bár az utóbbi napokban csitult valamelyest az ellenzéki blöffáradat, Márki-Zay aktuális interjújában most rátett egy lapáttal. Kijelentette: népszavazást kell majd tartani a Fidesz által elfogadott alkotmánytörvények eltörléséről. Mint mondta, jelenleg is zajlik az egyeztetés, az ellenzéki oldalon felállítanak egy tanácsadó testületet, amely annak törvényi kereteit dolgozza ki, miként lehet mentesíteni az új kormányt a „Fidesz-alkotmány” rendelkezései alól. Hogy ne érthessük félre a szavait, Márki-Zay hozzáteszi:

A rezsimváltások esetén sehol a világon nem fordult elő, hogy az új rezsim a régi jogi rendelkezéseire épített volna. Nem köt majd minket a Fidesz alkotmánya és funkcionáriusai.

Szerinte sem kétharmados, sem feles többségre nincs szüksége az ellenzéknek ahhoz, hogy kijelenthessék, azok a törvények, amelyek ellentétben vannak az alkotmánnyal, érvénytelenek. Márpedig, mondja Márki-Zay, mivel az alkotmány tiltja az „egyeduralom kiépítését”, ezért a Fidesz által elfogadott törvények jelentős része illegitim. Sajátos jogértelmezésről tanúbizonyságot téve azt állítja, a kormány kétharmados többségével akár azt is megszavazhatná, hogy „130 évente tartsanak választásokat”. „Alapvető jogelméleti kérdés (sic!), hogy egyetlen parlament sem korlátozhatja az utána következő, szuverén parlament döntési jogait” – mondja az interjú egy másik részében.

Biztosíthatjuk olvasóinkat, a fenti idézet az eredetiben, szlovákul is ugyanennyire zavaros, érződik az interjún, hogy Márki-Zay szabadabban beszél a szokásosnál. Feltűnően sok olyan elszólást enged meg magának, amelyeket ebben a formában nem vagy már nem mondana egy Magyarországon megjelenő interjúban. Az egyik ilyen, amikor arról beszél, hogy meg kell tisztítani a közhivatalokat, állami intézményeket, kórházakat, iskolákat (!) a Fidesz-garnitúrától, egy másik pedig, hogy egy „európai FBI” létrehozását és Magyarország uniós ügyészséghez való csatlakozást sürgeti.

Az ellenzék egységes: a határkerítésnek maradnia kell!

Elszakadva a zavaros alkotmányjogi fejtegetéstől, Márki-Zay közli, az ellenzék egységes az illegális migráció megállítása és a kerítés létjogosultsága kapcsán. Azt ugyanakkor már nem teszi hozzá, hogy a legerősebb ellenzéki párt, a DK következetesen kerítésellenes politikusait megkérdezte-e erről. Gyurcsány Ferenc valószínűleg annak sem örül, hogy miniszterelnök-jelöltje az interjú egy későbbi pontján kijelenti, mindenképpen megvédik a határon túli magyarok szavazati jogát.

Megszámolni sem lehet, hány ilyen feltűnően üres, a magyar belpolitika minimális ismeretével komolyan nem vehető mondatot süt el Márki-Zay a beszélgetés során. Csak néhány példa: a gyermekvédelmi törvényről közli, hogy az propagandaintézkedés, semmi más, az EU-hoz való viszonyulásra vonatkozó kérdésre pedig úgy reagál: „Orbán többször is elárulta már a NATO-t!” például a kínai hadgyakorlattal kapcsolatban, vagy az USA helyett Oroszországnak adta ki a fegyverkereskedő bűnözőket. Márki-Zay szerint Orbán azzal is a nyugati érdekek árulója, hogy a „Huawei technológiáját használja”.

Ő nem lojális tagja a nyugati közösségnek. Mi ezen változtatnánk!

Az interjú talán legdurvább kijelentésére azonban a koronavírussal kapcsolatban ragadtatja magát Márki-Zay Péter. Közli ugyanis, hogy „több tízezer magyar ember” életét lehetett volna megmenteni, ha ahelyett, hogy az Orbán-kormány lélegeztetőgépek és vakcinák vásárlása kapcsán „akar lopni”, inkább a Covid-tesztekre költi a pénzt. A magyar oltóanyaggyárról úgy véli, jó kezdeményezés ugyan, de nem orosz és kínai, hanem mRNS-vakcinát kellene gyártaniuk, hiszen „az a legújabb technológia”.

Az interjú zárásában a regionális politikát érintő terveiről kérdezik Márki-Zayt, hasonló eredménnyel. Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a V4 ugyan jó dolog, de nem szabad engedni, hogy egy EU-ellenes, „antiliberális” tömörülés legyen, hiszen Európa „a magyarok igazi hazája”. Ugyanitt derül ki, hogy Márki-Zay Romániát is beléptetné a visegrádi együttműködésbe. 

A felvidéki magyarok kapcsán közli: a magyar népnek el kell fogadnia, hogy „a szlovákok az elmúlt ezer évben Szlovákia területén éltek, még ha a térképeken az Magyar Királyságként is szerepelt” (az eredetiben a szlovákok által Magyarországra alkalmazott „Uhorsko” kifejezés szerepel).

Összességében elmondható, Márki-Zay újfent politikai amatörizmusáról tesz tanúbizonyságot, ugyanis mintha megfeledkezne arról, hogy minden általa adott interjú – készüljön bármilyen nyelven –, közvetve vagy közvetlenül a magyar választóknak szól. Ők pedig újra meggyőződhettek róla, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje imád a levegőbe beszélni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.