Novák Katalin: Tovább segítjük a diabéteszes gyermekeket és családjaikat

Egyre több segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 10. 15. 11:39
Közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után Fotó: Novák Katalin Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon mintegy négyezer gyermek él 1-es típusú diabétesszel – mondta mai Facebook-videójában Novák Katalin. A családügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az őket nevelő családokban sok mindenre oda kell figyelni, például a sportolásra, az étkezésre, de a holdállás és a hormonok is befolyásolják a vércukorszintjüket, ezért ellátásuk állandó odafigyelést igényel a szülőktől.

A politikus hangsúlyozta, hogy 

a kormány szeretné könnyebbé tenni az 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket nevelő családok életét, ezért 98 százalékos támogatást ad a korszerű inzulinpumpákhoz, támogatottan kaphatják meg a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort is, és indokolt esetben az egyik szülő gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosult.

– A gyermekek étkeztetésénél új szabályokat vezettek be: fel kell tüntetni az ételek szénhidráttartalmát, és a közétkeztetésben figyelemmel kell lenni a gyerekek étkezési igényeire – emlékeztetett Novák Katalin. Hozzátette: a kormány segíti a diabéteszes gyerekek nyári táborozását, támogatja a velük foglalkozó civil szervezeteket és fejleszti a diabéteszcentrumokat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.