Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Soros-szervezet nézte át a Lánchíd-tendert

Karácsony Gergely főpolgármester a számára kedves civilekre bízta a sokat emlegetett átláthatóság biztosítását: a Lánchíd-beruházást a Transparency International vizsgálhatta, bár ebben az időszakban nem is volt közbeszerzési tanácsadójuk. A Soros-szervezet csaknem 1,3 millió forintot tehetett zsebre a megbízásért.

2021. 10. 06. 7:15
A vállalkozó jól jár, a város számára kedvezőtlenebbek a feltételek a hídfelújításnál fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átláthatósággal kampányoló Karácsony Gergelynek ismét csak az átláthatóság nem ment. Persze a Trans­parency International politikai függetlenségét illetően egyébként is vannak kétségeink 

– reagált a budapesti Fidesz arra, hogy súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Adatradar.hu a budapesti Városháza táján, miután kikérték a Közbeszerzési Hatóságtól a Lánchíd-tenderrel kapcsolatos vizsgálati dokumentumokat. 

Az iratok szerint a Transparency Internationalnek nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújításának szabályosságát vizsgálta. Munkájukért a BKV csaknem 1,3 millió forintot fizetett ki. 

A Soros-szervezet szakképzett tanácsadó hiányában is megállapította, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a törvényi előírásoknak megfelelően választotta meg a közbeszerzési eljárás fajtáját, mind a felhívás, mind a dokumentumok megfeleltek a szervezet által támasztott követelményeknek, Karácsonyék eljárásában minden törvényes volt. 

A Transparency Internatio­nal 2020 szep­temberében vállalta a Lánchíd-tender átláthatóságának vizsgálatát, és még ugyanebben az évben vissza nem térítendő támogatást kapott például a Soros György-féle Open So­ciety Foun­dationstől (Nyílt Társadalom Alapítvány) és az Európai Bizottságtól is, összesen több mint ötvenmillió forint értékben. – Egy biztos: amikor a baloldal a hatalom közelébe kerül, akkor először jön az ígeretcunami, majd azonnal a haverok és a háttéremberek kétes kifizetése – összegezte a kormánypárt a történéseket.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, Karácsony Gergely hatalomra jutása után kukába dobta a korábbi főpolgármester, Tarlós István idején már előkészített és szinte kész terveket, majd egy új közbeszerzést írtak ki, ami miatt majdnem egy évvel csúszott a kritikus állapotban lévő átkelő rekonstrukciójának kezdete. A korábbi tervekből kivették a Váralagút és a pesti hídfőnél lévő villamos-aluljáró felújítását, így kevesebb műszaki tartalommal, de ötmilliárddal drágábban kezdődhetett meg a hídrekonstrukció, amelyet az A-Híd Zrt. nyert el bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlattal. 

A mintegy 23 százalékos drágulás mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején lefolytatott tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték. 

Érdemes felidézni, hogy a Lánchíd felújítását felügyelő Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes – egy azóta elhíresült fotó tanúsága szerint – 2019-ben részt vett az A-Híd exklu­zív, év végi rendezvényén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.