„Szeged baloldali vezetése Gyurcsány Ferenc kegyeit keresi”

Az alkotmányjogász szerint politikai motiváció áll amögött, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) által szervezett és a gyurcsányi terrort bemutató vándorkiállítás szegedi megjelenését megakadályozta a város baloldali vezetése. Mint elmondta, az indoklás szerint a környék gyalogosforgalmát veszélyeztetné az a húsz perc, amíg a tárlatot bemutató kamion elfoglalja a helyét, ám Lomnici közölte, hogy a szervezők nem mondtak le Szegedről.

Magyar Nemzet
2021. 10. 08. 12:12
LOMNICI Zoltán; KOVÁCS István
Ifj. Lomnici Zoltán szerint az EJEB sem mindenható Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mit vár a korábbi MSZP-s Botka László (Összefogás Szegedért Egyesület), Szeged polgármestere Gyurcsány Ferenctől azért cserébe, hogy az általa irányított városvezetés óriási gesztust tett a volt kormányfőnek azzal, hogy nem engedték megtartani a gyurcsányi terrort bemutató vándorkiállítást Szegeden – tette fel a kérdést Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) sajtótájékoztatóján. Az esemény apropóját az adta, hogy a CÖF és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által szervezett „Vérbefojtott szabadság” elnevezésű, a 2006-os őszi eseményekről szóló országos vándorkiállításának a bemutatását Szeged városvezetése visszautasította. 

– Rendkívül barátságtalannak és szakmaiatlannak tartjuk Szeged város önkormányzatának döntését, amely szerint a környék gyalogosforgalmát veszélyeztetné az a húsz perc, amíg a tárlatot bemutató kamion elfoglalja a helyét, ahol utána a szegedi polgárok megtekinthették volna a kiállítást

– mutatott rá az alkotmányjogász, majd hozzátette: szegedi civilek jelezték, hogy korábban egy óriáskereket is kiállítottak ugyanazon az útszakaszon, akkor azonban nem merült fel hasonló indoklás az önkormányzat részéről. Ifj. Lomnici Zoltán az is kiemelte: a döntést tartalmazó határozat is későn érkezett meg.

A 2006. október 23-i rendőrterrort szemléltető kiállítást már több baloldali vezetésű településen is bemutatták
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az alkotmányjogász emlékeztetett: a szervezők nem mondtak le Szegedről, majd megjegyezte: a politikai baloldal és a szolgálatukba szegődött sajtó mélyen hallgat a vándorkiállításról és a gyurcsányi terrorról egyaránt. 

– Az elhallgatás eszköztárához csatlakozott a gyülekezési jog, a véleménynyilvánítás szabadságnak és a szólásszabadságnak is az elnyomása

– fogalmazott, majd kiemelte: arra számítunk, hogy egy esetleges kurzusváltás esetén ugyanerre számíthatunk a baloldaltól. – Ezek olyan régóta bevett, működő baloldali módszerek, amelyeket újra és újra hajlandók baloldali vezetők bevetni – tette hozzá. Az alkotmányjogász kiemelte: a szegedi rendőrség partner lett volna az esemény lebonyolítása kapcsán.

A vándorkiállítás jövőjére vonatkozóan ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a szervezőket is meglepte az érdeklődés a kiállítás fogadására. A már meglévő helyszíneken túl több tucat város bejelentkezett a fogadására. – Nem zárható ki, hogy egy rövid időre holnap újra Budapesten lesz megtekinthető a kamion – tette hozzá. Lomnici Zoltán leszögezte: október 23-án a békemenet során nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire fognak megemlékezni, hanem a gyurcsányi terror áldozatairól is.

Lapunk kérdésére válaszolva az alkotmányjogász elmondta: Szegeden október 8–9-én lett volna megtekinthető a kiállítás, amelyet október 7-én utasított el a városvezetés. Tudomása szerint az esemény szervezői próbáltak új helyszínt találni a városban, de az önkormányzat abban sem volt partner. 

Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte: a CÖF meggyőződése, hogy Szeged polgármestere és az önkormányzat rehabilitálni próbálja magát Gyurcsány Ferencnél.

Mint elmondta: a kiállítást és a hozzá kapcsolódó fórumokat rendkívüli érdeklődés kíséri. Eddigi tapasztalatuk alapján sehol nem ütközött akadályba a megszervezése, pedig számos ellenzéki vezetésű településen megtekinthető volt már. Megjegyezte: jövő év tavaszán újra megpróbálják megvalósítani az eseményt Szegeden.

Borítókép: Mónus Márton 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.