időjárás 1°C Márió, Sára 2022. January 19.
logo

Fővárosi tömegközlekedés: Palkovics László egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt

Magyar Nemzet
2021.11.28. 14:14 2021.11.28. 19:11
Fővárosi tömegközlekedés: Palkovics László egyeztetésre hívta Karácsony Gergelyt

Az innovációs és technológiai miniszter hétfő reggelre egyeztetésre hívta Budapest főpolgármesterét a budapesti közösségi közlekedés ügyében

 – tájékoztatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A beszámoló szerint a reggel 8 órára tervezett megbeszélésen Palkovics László kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét. A meghívás elfogadása esetén pedig a kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd – rögzítették. 

Az ITM hangsúlyozta: a helyi közösségi közlekedés biztosítása a fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata. A központi költségvetés e kötelezettség teljesítését éves szinten 12 milliárd forintos hozzájárulással segíti. 

A kifizetést az ITM és a fővárosi önkormányzat között megkötendő támogatási szerződés alapozza meg – tették hozzá. 

A minisztérium közleményében azt is kiemelte, hogy a budapesti közlekedési szolgáltatások nem kizárólag a fővárosban lakó, dolgozó, tanuló emberek életminőségét befolyásolják, ugyanis a vidékről más országrészbe utazók jelentős hányada, a Magyarországra látogató turisták döntő többsége is használja a helyi járatokat. A Fővárosi Közgyűlés kormánypárti frakciója ezért a kialakult helyzet lehető leggyorsabb megoldását sürgette – fűzték hozzá. 

– A Budapesten közlekedő emberek érdekében tehát a szaktárca a hétfőre tervezett találkozóval alkalmat teremt a támogatási szerződés véglegesítésére. Eredményes egyeztetés esetén, az aláírás után a tárca a megállapodásban foglaltak szerint gondoskodik a kifizetésről is 

– húzták alá.

A főpolgármester világossá tette:  ott lesz a Palkovics László által összehívott reggeli megbeszélésen.

Palkovics miniszter holnap reggel 8 órára tárgyalásra hívott a fővárosi közösségi közlekedés törvényben foglalt állami normatívájának folyósítása ügyében. Lépjünk túl azon, hogy vasárnap délután másnap reggelre tárgyalni hívni valakit finoman szólva nem elegáns, főleg, ha telekürtölöd vele a sajtót

– kezdi Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, aki szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter saját szavait cáfolja azzal, hogy hirtelen elküldte a támogatási szerződést, hiszen korábban azt mondta, csak az ő aláírása hiányzik a folyósításhoz. 

„Az igazi kérdés az, miért kell az egységes ellenzéknek tiltakozni, követelőzni, akciózni, erőt mutatni ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz? – teszi fel a kérdést, majd azzal folytatja, hogy egy igen szerény összegről van szó, hiszen a teljes költségvetés mindössze 7 százalékát teszi ki. 

Én mindenesetre ott leszek holnap reggel, hogy a budapestiek ne lássák kárát a kormány kicsinyességének

zárja bejegyzését Budapest első embere.

Borítókép: Palkovics László (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)