Karikó Katalin rangos svájci kitüntetést kapott

Az mRNS-alapú vakcinák fejlesztéséhez hozzájáruló három kutató – köztük Karikó Katalin – kapja meg a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet–Collen-díját. A kitüntetéshez anyagi támogatás is jár, amelyből a magyar tudós a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza majd.

Munkatársunktól
2021. 11. 30. 15:10
KARIK Katalin
Budapest, 2021. mjus 28. A Szchenyi-djjal idn kitntetett Karik Katalin Semmelweis Ignc-djas kutatbiolgus, biokmikus, az mRNS alap vakcink technolgijnak szabadalmaztatja, a mainzi BioNTech alelnke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. mjus 27-n. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német állampolgár megosztva kapja olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS-CoV–2 vírus ellen

– jelentette be kedd délelőtt Genfben a Louis-Jeantet Alapítvány. A terápiás célú hírvivő RNS kutatásának eredménye az új típusú koronavírus elleni, rendkívül hatékony oltóanyag látványosan gyors kifejlesztése.  

„Ez döntő szerepet játszott a Covid–19-pandémia világméretű megfékezésében. Munkájuknak páratlan hatása lesz a jövőbeni kórokozók és rákos sejtek elleni vakcinák kifejlesztésében” 

– összegezte a három kutató közös munkájának eredményét a közlemény. A mainzi székhelyű biotechnológiai cég három vezetője nemcsak fenntartja, hanem bővíti is kapcsolatait az alapkutatás és az egyetemek irányába. A BioNTech vezető alelnöke, Karikó Katalin 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem professzora, a cég társalapítói – Uğur Şahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvos igazgató – pedig a Mainzi Egyetem professzorai. 

„Az mRNS-alapú vakcinákkal és immunterápiákkal kapcsolatos kutatásaik további elmélyítésére” fogja felhasználni a Jeantet–Collen-díjat a Karikó–Şahin–Türeci kutatói hármas – írja a Szegeder.hu.

A legjobban dotált európai kitüntetések egyébként a Louis-Jeantet-díjak. Mindegyikhez körülbelül 500 ezer svájci frank (közel 176 millió forint) jutalom tartozik. Ám ennek csak tíz százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett tudós – írta meg a szegedi portál. Mint részletezték, a díjazottaknak a támogatás 90 százalékát a folyamatban lévő kutatásának a finanszírozására kell fordítaniuk. Így a Jeantet–Collen-díj is – az élvonalbeli kutatók elvégzett munkájának az elismerése mellett – az innovatív kutatási projekt folytatására ösztönöz. Egy-egy kutató 150 000 svájci frank – közel 53 millió forint – támogatást kap a munkájához.

Ebből az összegből Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

 Az 1986-ban alapított kitüntetést egyébként az Európa Tanács valamely tagállamában élő orvosbiológiai kutatók nyerhetik el. 

– Ha a jutalmazott tudományos eredménye közel áll az emberiséget sújtó betegségek elleni küzdelem gyakorlati alkalmazásához, akkor az egyik Louis-Jeantet-díj átváltozik a transzlációs orvoslás Jeantet–Collen-díjává, amelyet a Désiré Collen Stichting adományai támogatnak – magyarázza az alapítványi elismerés ismertetője. A Jeantet–Collen-díj átadó ceremóniáját 2022. október 11-én tartják majd.

Borítókép: Karikó Katalin (Fotó: Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.