Márki-Zay nyilatkozatai a 2010 előtti szocialista világot idézik

A Századvég elemzése szerint az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje mind a javaslatai, mind a politikai stílusa tekintetében azonosult a baloldal irányvonalával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 25. 13:39
KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára; MÁRKI-ZAY Péter; FEKETE-GYÕR András; JAKAB Péter
Budapest, 2021. oktber 23. Mrki-Zay Pter, az ellenzk kzs miniszterelnk-jelltje (k), valamint a korbbi miniszterelnk-jelltek: Karcsony Gergely (MSZP, Prbeszd, LMP, j2), Dobrev Klra (j), Jakab Pter (b2, Jobbik) s Fekete-Gyr Andrs (b, Momentum) az ellenzki prtok Egysgben a szabad Magyarorszgrt! cmmel tartott megemlkezsn, az Andrssy ton az 1956-os forradalom s szabadsgharc 65. vforduljn, 2021. oktber 23-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég Alapítvány szerint 

Márki-Zay Péternek, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatai a 2010 előtti szocialista világot idézik. 

Az alapítvány honlapján olvasható elemzésben azt írják: Márki-Zay Péter rezsicsökkentéssel és üzemanyagárakkal kapcsolatos nyilatkozataira tekintettel a Századvég feltérképezte, hogy milyen hasonlóságok vannak a baloldal kormányfőjelöltjének válságkezelési „javaslatai”, és a 2010 előtti szocialista politika alakítóinak látásmódja, illetve a társadalmi-gazdasági kihívásokra adott válaszai között. 

A Századvég felidézte, miszerint Márki-Zay Péter egy nyilatkozatában azt sugallta, hogy a növekvő üzemanyagárakra a 480 forintos felső határ hatósági rögzítése helyett jobb megoldás lenne, ha az emberek kisebb vagy hibrid gépjárművet vásárolnának, illetve nem egyesével, hanem többen mennének együtt munkába. Ezenfelül folytatták a hódmezővásárhelyi polgármester a rezsicsökkentés alternatívájaként felvetette, hogy kevesebb vizet, áramot és gázt kell használni, valamint ostobaságnak nevezte, hogy a világpiaci árakat meg lehet állítani a határon.

Véleményük szerint

Márki-Zay Péter ezen felvetései nem meglepőek abból a szempontból, hogy a hazai balliberális erők válasza a jelentkező válsághelyzetekre hagyományosan az emberek és vállalkozások terheinek növelése volt. 

Az elemzés arra hivatkozik, hogy 2002 és 2010 között a baloldali kormányok több mint negyven alkalommal emeltek adót, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként megszüntette a családi adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családok esetében, a háromgyerekesekét pedig csökkentette. A felsorolásban szerepelnek a pedagógus-elbocsájtások, az iskola- és kórházbezárások, a felsőoktatási tandíj, a kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetése amelyeket a 2008-as népszavazás törölt el valamint a közszféra béreinek befagyasztása, a 13. havi bér és a 13. havi nyugdíj eltörlése is. Emellett a 2010 előtti baloldali politikusok kommunikációjára, többek között Gyurcsány Ferenc 2006-os nyilatkozatára is kitértek, amelyben az akkori miniszterelnök a munkaadókat bírálva azt mondta: el lehet menni Magyarországról!" 

Világosan látható tehát – hívták fel a figyelmet –, hogy 

Márki-Zay Péter bukott szocialista mintát követ, mind a javaslatai, mind a politikai stílusa tekintetében maradéktalanul azonosult a baloldal évtizedek óta követett irányvonalával.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a magyar választók 2010 óta három egymást követő országgyűlési választáson mondtak nemet a bukott szocialista politika visszatérésére – fűzték hozzá. 

Borítókép: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint a korábbi jelöltek (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.