Márki-Zay Péter az energiaárak világpiaci mértékét támogatja

Hódmezővásárhely polgármestere egyértelművé tette, hogy megszüntetné az Orbán-kormány rezsicsökkentési rendszerét.

Ritó Szabolcs
Forrás: Facebook.com2021. 11. 09. 11:18
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Máté Krisztián Forrás: Ripost
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, nem szeretném fenntartani” – válaszolta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalára feltöltött videóban arra a kérdésre, hogy van-e olyan állítása a kormánypártoknak az ő személyét illetően, ami igaznak tekinthető. A baloldali politikus ostobaságnak nevezte, hogy a világpiaci árakat „meg lehet állítani a határon”. Márki-Zay Péter szerint a fideszes rezsicsökkentés rendszere azt jelenti, hogy a „gazdag fideszeseknek a medencefűtésére használt gáz árát, annak a támogatását, átterhelik az önök adójára, a legszegényebbekre, ezt nem szeretnénk fenntartani.” 

Érdemes felidézni: a Márki-Zay Péter által ostobaságnak nevezett, azonban az Orbán-kormány által kiharcolt rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy miközben Európa-szerte többszörösére emelkedett a lakossági gáz- és áramszolgáltatás ára, addig Magyarországon a szolgáltatási díjakra kiszabott plafonnak köszönhetően a magyar háztartásokat nem érinti a jelenség. 

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti interjújában részletesen kifejtette, rezsiválság van Európában, az áram és a gáz ára is két-háromszorosára emelkedett. A magyar háztartások annak köszönhetik, hogy kimaradtak az árrobbanásból, hogy a 2010-es évek elején a Fidesz–KDNP-kormány nagy vitákat folytatott a multikkal. Ennek köszönhetően rögzítették az árakat a háztartások számára, amellyel a családokat és a nyugdíjasokat védi a kormány. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy az iparban dolgozóknak azonban magasabb árat kell kifizetni, tehát a gazdaság így is megérzi a világpiaci árrobbanás hatását, de legalább a háztartásokat sikerült megvédeni. 

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy a lakossági díjak szabályozása addig van biztonságban, amíg a Fidesz–KDNP van kormányon, mivel a baloldali kormányok mindig a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálják. A miniszterelnök szavait Márki-Zay Péter sorozatos nyilatkozatai is alátámasztják.

Habár Márki-Zay Péter szerint a rezsicsökkentés ostobaság, a magyar kormány energiapolitikája pedig hibás, azt is látni kell, hogy olyan, Magyarországnál jóval tehetősebb nyugat-európai országokban, mint Ausztria és Németország már a katonaság és a katasztrófavédelem készíti fel a lakosságot arra, hogy akár hosszabb ideig, hetekig tartó energiakimaradásokra is számítani kell. Miközben a baloldali miniszterelnök-jelölt az Orbán-kormány energiapolitikáját bírálja, addig Magyarország az EU-s tagállamok elhibázott politikájával szemben biztosította az ország energiafüggetlenségét: újabb 10+5 éves gázellátási szerződést kötött az orosz Gazprommal, amely a korábbi szerződésnél is kedvezőbb feltételeket biztosít, valamint Magyarország gáztározóinak töltöttsége is biztos hátteret nyújt a téli időszak energiaellátásához.

Mivel Márki-Zay Péter az általa feltöltött videóban arra panaszkodott, hogy a jobboldali sajtó csupán néhány másodpercet ragad ki a megszólalásaiból, ezért aki a baloldali miniszterelnök-jelölt teljes válaszára kíváncsi rezsicsökkentésről, a videó 1 óra 38 perc 22 másodpercnél kezdi kifejteni.

Borítókép: Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt az Egységben a szabad Magyarországért! október 23-i ellenzéki gyűléses (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.