Megvan az engedély: immár Európában is olthatják az 5–11 éves gyerekeket

Az EMA döntése értelmében innentől Magyarországon is alkalmazhatják a Pfizer-vakcinát az 5–11 évesek körében.

Forrás: hvg.hu2021. 11. 25. 14:04
MURDOCH, Josie; WALENSKY, Rochelle
Chapel Hill, 2021. november 4. A kilencves Josie Murdoch megkapja az els adag koronavrus elleni vdoltst az szak-Karolina llambeli Chapel Hillben 2021. november 4-n. Az Egyeslt llamokban megkezddtt az 5 s 11 v kztti gyerekek koronavrus elleni beoltsa, miutn Rochelle Walensky, az amerikai jrvnygyi s betegsgmegelzsi kzpont (CDC) igazgatja hivatalosan is jvhagyta a szervezet tancsad testletnek ajnlst. Walensky szerint ennek a korosztlynak a beoltsa is fontos a Covid-19 elleni vdelem szempontjbl, s hozzjrul ahhoz, hogy az oktats visszatrhessen a normlis kerkvgsba. MTI/AP/Gerry Broome Fotó: Gerry Broome
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazását az 5–11 éves korosztályban is

 – írja a HVG.hu, jelezve: a döntés értelmében innentől a teljes Európai Unióban, így Magyarországon is alkalmazhatják a Pfizer-vakcinát az említett korcsoportban.

Az EMA közleménye szerint az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) azt javasolta, hogy engedélyezzék a Comirnaty javallott felhasználásának kiterjesztését az 5 és 11 év közötti gyermekek számára is. 

A beszámolóban azonban rögzítik: 

az 5–11 éves korosztálynál változik a beadott dózis mennyisége is, tehát a 12 évnél idősebbekkel ellentétben nekik kevesebb mennyiségű oltóanyag is elegendő.

 Ez azt jelenti, hogy nem harminc, hanem csak tíz mikrogrammot adnak be nekik. 

Borítókép: egy kilencéves kislány megkapja az első adag koronavírus elleni védőoltását az Észak-Karolina állambeli Chapel Hillben (Fotó: MTI/AP/Gerry Broome)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.