Nem szűnik a bizonytalanság a siófoki Galerius fürdő ügyében

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere október közepén levélben üzente lapunknak, hogy az október 28-i testületi ülésen hozott döntés tükrében nyilatkoznak a Galerius fürdő további sorsáról. Nem tudhatjuk, hogy a zárt ülésen milyen döntés született, a polgármesteri kommunikáció szerint azonban az „ezen már nem lehet segíteni” hozzáállás a jellemző.

Kerékgyártó György
2021. 11. 01. 11:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ülésen tárgyalta október 28-án Siófok képviselő-testülete a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ ügyét, azonban a baloldali Lengyel Róbert polgármester és az ülésen őt bíráló Gencsi Attila Fidesz–KDNP-s képviselő is fontosnak érezte, hogy tájékoztassa a lakosságot a fürdő ügyével kapcsolatban.

Mint azt a Magyar Nemzet többször megírta, a Galeriust még 2006-ban a korábbi fideszes önkormányzat építette egy nagyobb projekt részeként. 

Ennek a lényege azt lett volna, hogy a városi finanszírozású fürdőépítés kiegészül négy apartmanház felhúzásával, ha cserébe a házakat építő vállalkozó egy szolgáltatóházat is létesít, amelyet a Siófok-Szabadifürdő területén élők – akik számos szolgáltatást nélkülöznek a környéken – városi alközpontként használhattak volna. 

A projekt megvalósult, csak a projektgazda változott többször a 2008-as válság miatt. A jelenlegi fejlesztő két további toronyházat is megálmodott a már megépítettek mellé, amelyeket Szabadifürdő lakosai nem látnának szívesen, mert azok – mint azt a Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoport tagjai többször kifejtették – építészetileg sem illeszkednek a városképbe, ráadásul eddig nem ismert problémákat okozhatnának a parkolás és a zsúfoltság tekintetében. Főleg úgy, hogy a beígért szolgáltatóház már tíz éve használatbavételi engedély nélkül, üresen áll. 

A terveket egyébként a Siófokot 2014 óta vezető Lengyel Róbert a civil tiltakozás ellenére is támogatja, amíg a járvány miatt felhatalmazása volt egyszemélyi döntéseket hozni, a jogi úton megtámadott engedélyek mindig újra megkapták a városháza bélyegzőjét.

Egy nyár elején felröppent szóbeszéd szerint a szolgáltatóház útjában van az ingatlanfejlesztésnek, ahogyan most már a Galerius fürdő is. Az önkormányzat ezt semmilyen hivatalos nyilatkozattal nem erősítette meg, tény azonban, hogy a polgármester a szezon elején lezáratta a létesítményt, hogy megkezdődjön annak felmérése. Lengyel Róbert a Facebook-oldalán, videóban mutatta be, szerinte mennyire leromlott állapotban van a fürdő. Elmondása szerint az üzemeltetés veszélyes lehet a fürdőzők számára, és rendkívül költséges a városnak, de erről még alaposabb felmérésnek kell születnie. A siófokiak reménye az volt, hogy ezek a felmérések elkészülnek az október 28-i képviselő-testületi ülésig, így a grémium dönthet, a felújítást választja-e vagy más megoldást.

A polgármester így kommentálta a zárt ülés megtartását saját Facebook-oldalán:

„A fürdő építéséről, a kivitelezés pályázatairól anno fideszes polgármester és testületi többség döntött. 2019-ig fideszes többségű volt a város vezetése is, hosszú évekig pedig a testületünk egyik jelenlegi fideszes képviselője, Balogh Renáta asszony volt a fürdő igazgatója. Tehát nekem, illetve a BSE-frakció tagjainak igazán nincs mit rejtegetnünk e témában és amint a konkrét döntés-előkészítési fázisba jutunk, magam fogok ragaszkodni a teljes nyilvánossághoz.”

Gencsi Attila ugyanakkor nem tartja ilyen egyszerűnek a kérdést.

– Sajnos a fürdőt tavaly, azaz 2020 novemberében a járvány miatt be kellett zárni. Ezzel egyidejűleg jelentkeztek olyan műszaki problémák, ami miatt a karanténhelyzet feloldása után az üzemeltető úgy döntött, hogy nem nyitja ki.

A fürdő egykori vezetője minden évben a költségvetésben szerepeltetett felújítási igényként 60-80 millió forintot, amelyet a felújításokra el is költöttek. 2020-ban ezt az összeget nem fordították a fürdő további felújítására, mert a Balaton-parti Kft. akkori vezetőjének kérésére a fenti összeget működési támogatásként fizették ki – írja a fideszes képviselő közösségi oldalán, ahol előzőleg a fürdő városban betöltött, városrészformáló szerepére hívja fel a figyelmet. A posztot így folytatja: „Az előterjesztésből kiderült, hogy a jelenlegi helyzet nem túl jó, ugyanis készült egy szakértői vélemény, mely szerint a fürdő teljes felújításának várható költsége 1,2 milliárd forint.

Egészen elképesztő ez az összeg, de mégis úgy gondolom, hogy nem szabad gondolkodnunk azon, hogy mi legyen a fürdő további sorsa. Egyértelmű számomra, hogy bármi áron meg kell oldanunk a problémát, azért, hogy az itt lakók, az idelátogató turisták és az iskolások is mielőbb birtokba vehessék a létesítményt. Nekünk, városi képviselőknek az a feladatunk, hogy mielőbb találjuk meg a megoldást, amely úgy anyagilag, mint a beruházás időtartamát illetően is a legkedvezőbb a város számára.”

A képviselő jövő őszre reméli a fürdő újranyitását, a polgármester bejegyzésében azonban nem szerepel időbeli ütemezés.

Borítókép: Facebook

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.