Orbán Viktor: Mindenkinek részesülnie kell a növekedésből

– A növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle – mondta a miniszterelnök a bérmegállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten.

Forrás: MTI2021. 11. 15. 12:30
ROLEK Ferenc; PERLUSZ Lszl; MSZROS Melinda; ZS. SZKE Zoltn; ORBN Viktor; PALKOVICS Imre; SZKELY Tams
Budapest, 2021. november 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4), valamint Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének fõtitkára (b), Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke (b2), Zs. Szõke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke (b3), Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségnek elnöke (b5), Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (b6) és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke (b7) aláírja a bérmegállapodást a Karmelita kolostorban 2021. november 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A karmelita kolostorban tartott eseményen a dokumentum ünnepélyes aláírásakor a kormányfő kiemelte: – A kormányzásuk kezdetekor a legfontosabb vállalásuk az volt, hogy létrehozzanak a munkaalapú gazdaságot.

Ha munka van, minden van, ez volt a kiindulópont.

– idézte fel.

Megjegyezte: folyamatosan csökkentik a munkát terhelő adókat, 2010 óta negyedével csökkent a munkát terhelő adók mértéke Magyarországon.

A miniszterelnök kiemelte: a minimálbér legalább háromtényezős egyenlet, vannak a munkavállalók, akik magasabb fizetést szeretnének, a munkaadók, akik meg akarják őrizni a versenyképességüket és van a kormányzat, amelynek az a kötelessége, hogy az ország pénzügyeit rendben tartsa. 

Ahhoz, hogy a bérek növekedjenek, a versenyképesség megmaradjon és a pénzügyek is rendben legyenek, belátásra van szükség.

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy 2010 után belátták, hogy nem ideológiai okoskodásra van szükség, hanem az emberek képviseletét kell a kormányzás középpontjába tenni és akkor megvan a közös alap, amelyről létrehozható a szakszervezetek és a munkaadók megállapodása.

Közölte: van egy robusztus gazdasági növekedés, Európában az egyik legnagyobb, emögött komoly munka van.

– Ez a növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle, még a nyugdíjasok is.

– jelentette ki.

– A garantált bérminimum 260 ezer forint lesz, a minimálbér pedig 200 ezer forint. A minimálbérrel együtt a közmunka bére is jelentős mértékben emelkedik.

– tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a munka jó dolog, feltéve, ha tisztességesen megfizetik. 2002 és 2010 között két százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-országban ugyanez a mutató plusz 30 százalék volt – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél a bérmegállapodás aláírásán a karmelita kolostorban. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hangsúlyozta: 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, segély helyett munkát kínáljanak, hogy mindenki, aki tud, dolgozhasson és a munkát ne csak erkölcsi, hanem anyagi értelemben is becsüljék meg.

A kormányfő elmondta: 

– Ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése, ez a magyar szakszervezeti mozgalom legnagyobb sikere.

Az, hogy mindenki dolgozhat, a munkaadók legnagyobb sikere és hogy közben a pénzügyek, az államháztartás rendben van, a kormány sikere – sorolta.

Orbán Viktor szerint minden bérmegállapodásnak a velejárója nemcsak a minimálbérek emelkedése, hanem

a munkáltatókat terhelő adók és járulékok csökkentése is. 

– Ha csökkentik az adókat, akkor a vállalkozók ezt a pénzt a munkásoknak adhatják, több marad a vállalkozásoknál, ezért több maradhat a családoknál – mutatott rá.

A miniszterelnök kiemelte: 

ebből a pénzből újabb munkahelyek és emelkedő fizetések lesznek, amelyek végső soron tovább növelik a gazdasági teljesítményt. 

Az egész mostani munkaalapú gazdaságnak az archimédeszi pontja a versenyképességet javítani tudó adórendszer, az adócsökkentésekkel teremtették meg a lehetőségét annak, hogy minden évben arról beszélhessenek, hogy mennyivel tudják emelni a béreket – tette hozzá.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: rendkívüli eredményeket értek el az elmúlt időben, mert a magyarok nem segélyből, hanem munkából akarnak megélni. 

A járvány alatt is értek el eredményeket, úgy tűnik, a kormány intézkedései működnek, a magyar gazdaság ismét a legjobban teljesítők között van.

 – mutatott rá. 

Hozzátette: a foglalkoztatottság is kiheverte a válságot. A bérek 2010 óta folyamatosan emelkednek, ebben a járványhelyzet sem okozott törést. 

– Jelentős igény mutatkozott a legkisebb fizetések emelésére, a minimálbér emelését az emberek is támogatják.

– magyarázta.

Hangsúlyozta:

ezzel a dolgozók megbecsültségéről szóló intézkedéssel a gazdaság növekedéséből még jobban részesülhetnek a magyar családok. 

A foglalkoztatók megfelelő ellentételezését pedig az adóterhek csökkentése szolgálja – közölte.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kiemelte:

Fontos volt a minimálbér emelése azért is, hogy ne szakadjon le túlságosan az átlagkeresettől. Ha van érdemi egyeztetés, van komoly eredmény is.

– jelentette ki.

A miniszter elmondta:

 minimálbérért 300 ezer ember dolgozik, a szakmunkás-bérminimum 800 ezer embert érint.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke arról beszélt, hogy optimisták ezzel a megállapodással, mert azt jelzi, hogy azzal számolnak, hogy folytatódik a gazdasági növekedés, és ki tudják gazdálkodni a növekvő béreket.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök aláírja a bérmegállapodást 2021. november 15-én a karmelita kolostorban. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.