Százötvenmillióra büntették a BKV-t a frankfurti villamosok miatt

Rendőrségi nyomozás is indult az ügyben múlt hét pénteken.

Magyar Nemzet
2021. 11. 12. 19:10
20210716 budapest karacsony gergely fopolgarmester sajtotajekoztato havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több súlyos jogsértést állapított meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV Zrt.-vel szemben a 35 darab használt villamos beszerzésére vonatkozó közbeszerzése kapcsán, ezért megsemmisítette a közbeszerzési felhívást – szúrta ki a Mandiner.hu a Közbeszerzési Hatóság weboldalán pénteken.

Mint írták: az uniós irányelv és a közbeszerzési törvény alapján a verseny tisztaságát és az esélyegyenlőséget előíró alapelveket sértette a BKV Zrt. azon eljárása, amely során még a közbeszerzés megkezdése előtt megegyezett a frankfurti közlekedési vállalattal a harmincöt darab alacsony padlós, 1993 és 1997 között gyártott használt villamos megvásárlásáról. 

Kiemelték: számos, a közbeszerzés előkészítésére, az összeférhetetlenségre és a beszerzendő villamosok szerződéses feltételeinek meghatározására vonatkozó törvényi előírásba is ütközött a BKV Zrt. eljárása.

A Közbeszerzési Döntőbizottság emlékeztetett: a BKV Zrt. közlekedési közszolgáltatást, tehát közfeladatot lát el, így a közpénzek felhasználásáért fokozott felelősséggel tartozik. 

Rámutattak: a közlekedési vállalat nettó ötmilliárd forintot meghaladó értékű közbeszerzésben megállapított törvénysértései miatt a hatóság 150 millió forint összegű bírság került kiszabásra.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a villamosbeszerzés tárgyában megtett feljelentés alapján nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt, még a döntőbizottság határozatának megszületése előtt, 2021. november 5-én. 

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt: a BKV olyan villamosokról folytatott előzetes tárgyalást, amelyekre később közbeszerzést írt ki, ezzel megsértve a közbeszerzési verseny feltételeit. Mint írtuk: Karácsony Gergely főpolgármester egy személyben fogadta el a 7,7 milliárd forintos közbeszerzés előterjesztését.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester egy személyben írta alá a jogsértő tendert (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.