Szigorítások lesznek az állatvédelemben

A benyújtott törvényjavaslat több esetben is szigorúbb fellépést tesz lehetővé.

2021. 11. 11. 5:55
null
Budapest, 2018. oktber 31. Kutya egy kennelben a Fvrosi nkormnyzati Rendszeti Igazgatsg llategszsggyi Szolglatnak Illatos ti telepn 2018. oktber 30-n. A szolglatnl megprblnak j gazdt talni, ennek rdekben szocializljk a kutykat. A bekerl llatokat beoltjk, ivartalantjk s gygytjk, valamint mikrochippel is megjellik. Az rkbefogadsi folyamatban nagyon figyelnek arra is, hogy kinek adjk a kutyt. Ha az sszeszoktatsi id ellenre is kudarcba fullad az rkbefogads, akkor visszafogadjk az ebet, semhogy az utcra kerljn jra. Hetente j pr kutyt adnak rkbe, de mg gy is szinte mindig telthz van a szz frhelyes telepen. MTI/Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó előterjesztésről tárgyaltak tegnap az Országgyűlésben. Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos expozéjában kiemelte: a törvényjavaslat a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit. 

Szigorúbb fellépést tesz lehetővé többek között a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már  eltiltottak az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől.

Az ellenzéki pártok támogatják, bár megkésettnek és elégtelennek tartják az állatvédelmi törvény módosítását, ezért a frakciók közös módosító indítványt nyújtanak be, hogy átfogóbb törvény születhessen. Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy megkésett törvénycsomagról van szó, amit sokkal hamarabb be kellett volna nyújtani. Azon véleményét hangoztatta, hogy jönnek az országgyűlési választások és a szavazatszerzés a célja a kormánypártoknak ebben a széles társadalmi érdeklődést kiváltó ügyben. Kunhalmi Ágnes az ellenzék javaslatai közül kiemelte az állatok védelmének alkotmányban történő rögzítését, illetve 15-20 milliárd forintos keretösszeggel országos állatvédelmi alap felállítását, melynek a célja az állatvédelem költségvetési támogatása lenne. 

Elfogadása esetén a törvény január elsején lép életbe.

Borítókép: Szigorítják az állatokkal szembeni bántalmazók büntethetőségét. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.