Európa élvonalába kerül a magyar állatvédelem

Példátlan összefogással megszületett Magyarország állatvédelmi kódexe az Állatorvos-tudományi Egyetemen az állatok világnapján, október 4-én. Először a hazai állatvédelem történetében állami és kormányzati szereplők, a hatóságok és a szakmai szervezetek, a tudomány, a sajtó, a civil állatvédelem és az állatokkal foglalkozó szolgáltató szektor képviselői közös nyilatkozatot írtak alá az Állatorvos-tudományi Egyetem kezdeményezésére.

Pósa Károly
2021. 10. 04. 20:45
null
Budapest 20211004 Állatvédelmi Kódex aláírása Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokás azt gondolni, hogy az állatvédelem pusztán a modern idők kívánalma, és csupán a jelenkor emberének azon szándékát tükrözi, hogy az állatokkal szemben elkövetett bűnei miatt a rossz lelkiismeretét enyhítse. Valójában már az ókorban, a demokratikus Athénból származó görög szövegek is foglalkoztak vele, miként az antik Rómában is a törvényhozás igazságos bánásmódot követelt meg az állatokkal szemben. A magyar kormány hathatós támogatásával egy új dokumentum született, amelynek korszerű szellemiségénél csak a hiánypótló jellege fontosabb. Míg a múltban a római jog egy „dolognak” tekintette az állatokat, szemben ezzel a mostani szándéknyilatkozatot kézjegyükkel ellátók aláhúzták: az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, valamint úgy kell tekinteni minden egyes állatra, hogy az egyszeri és megismételhetetlen.  

Fotó: Mirkó István

Sótonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Egyetem rektora – mint a ceremóniának helyet adó vendéglátó – a bevezetőjében elmondta: ebben az évben történelmi pillanat volt, amikor január elsejével elindult az Állatvédelmi Központ, amely egy jogi, módszertani, elemző és kutató intézmény. Az állatvédelem ugyanis – a közvélekedéssel szemben – nem érzelmi alapon fogalmazódik meg, hanem nagyon komoly tudomány. A kódexet a szakmai szervezetek, minden egyes érintett teljes egyetértésével írták alá – hangsúlyozta a rektor. – A legkülönbözőbb kormányzati szervek, a civil szféra képviselői, a tudományos élet kutatói, de az önkéntes állatvédők is egyhangúlag támogatták a kódexben lefektetett alapelveket. Megindult hazánkban valami, ami az állatokra helyezi a hangsúlyt, valamennyi állatnak a védelmére – emelte ki Sótonyi Péter.

A kormány a kapocs a szakmai és a civil szervezetek között

– Kiemelt feladatként tekintünk az állatvédelemre, a kormányzatnak ugyanis az ügye, a szerepvállalása, hogy öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzunk az állatvédelem területén is – nyilatkozta Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki kitért arra, hogy egy 13 pontos kérdőíven mintegy 262 ezren mondták el a véleményüket a témával kapcsolatban, és ehhez az erős legitimációhoz igazodva készült el az új dokumentum. A magyar kormány eltökélt szándéka volt, hogy hidat képezzen az állatvédő civil és szakmai szervezetek között. A közös munka révén pedig a kormányzat asztalára olyan építő jellegű javaslatok kerülnek, amelyekkel lépésről lépésre előrébb lehet haladni – fejtette ki a miniszteri biztos.

Új megvilágítás

Az aláírók azt a jogértelmezést követték, amely az élő állatok szenvedésmentességét szolgálja, és igazodtak a legújabb állatjólléti, állatvédelmi, az állatok fájdalomérzetét és viselkedését érintő kutatásokhoz, valamint törekedtek arra, hogy ezeknek megfelelően fejleszthető legyen a társadalom élő állatokkal kapcsolatos hozzáállása, ezáltal javuljon az állatokkal való bánásmód.  A szándék az új megítélésre annál is inkább szükséges, mert a magyar társadalom igazságérzete immáron megkívánja, hogy mivel etikus társadalomban élünk, ezért minimalizálni kell a bennünket körülvevő szenvedést, legyen szó akár emberről, akár állatról. Az ügyben nagy előrelépés, hogy az állatorvos-hallgatóknak 2017 óta kötelező tantárgy az állatvédelem, ugyanakkor a közéletben az állataink iránti szemléletváltással különösen a fiatalság körében a neveléssel lehet a legtöbbet elérni.

Világos válaszok

Az új dokumentumot összeállító szakmai szervezetek képviselői számos vitatott kérdésre világos választ kívántak adni. Többek között szó esett a gazdasági haszonállatok állatjóléti hátteréről, a kóbor állatokról, a menhelyekről, az ivartalanítással és az engedélyezett szaporítással kapcsolatos meglátásokról. Ezenfelül foglalkoztak az állatkínzás jogi, pszichológiai és kriminológiai vonatkozásaival, a természetvédelem és az állatvédelem kapcsolódási pontjaival éppen úgy, ahogy például a cirkuszi állatok védelmét vagy a vadászat állatvédelmi összefüggéseit is górcső alá vették. A további munkához a kormány minden szükséges eszközt biztosít.

Az agrártárca továbbra is kiemelt figyelmet fordít az állatok védelmére. Nagy István miniszter hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját. Mint ismeretes, az év elején állatvédelmi társadalmi párbeszédet indított az Agrárminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda. 

 

Borítókép: Mirkó István 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.