időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

Városháza-gate: Zavarodottan, idegesen magyarázkodtak Karácsonyék

Mediaworks–Hírcentrum
2021.11.16. 13:27 2021.11.16. 15:15
Városháza-gate: Zavarodottan, idegesen magyarázkodtak Karácsonyék

Abszurd sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden a városháza dísztermében, ahol ő maga és helyettese megfenyegette a sajtót: ha egyáltalán közzé merik tenni a titokban felvett beszélgetést, amelyet ma reggel kapott meg több szerkesztőség, akkor pereket indítanak. Mindemellett két büntetőfeljelentést is tettek. A felvételeken elhangzottakat valótlanságnak nevezte Karácsony és helyettese, ám a telekeladás megtörténtéről és Tordai Csaba szerepéről szóló részek valóságtartalmát megerősítették.

Perrel fenyegetőzött és zavarodottan, ideges hangulatban magyarázkodott Karácsony Gergely a Városháza-gate kapcsán kedden nyilvánosságra került legfrissebb hangfelvétel miatt. Ebben Gansperger Gyula, a volt Wallis-vezér egy ismeretlennek beszélt arról, hogy jutalékos rendszert működtet a Városháza vezetése az ingatlaneladások kapcsán, amelyekből Berki Zsoltnak és Berki Józsefnek jut pénz, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek osztanak vissza.

A főpolgármester aljas politikai támadásnak nevezte a hangfelvételen elhangzottakat és az erről szóló cikkeket. Szerinte teljes mértékben valótlan rágalmak hangoztak el a hanganyagokban, amit törvénysértő módon hoztak nyilvánosságra, ezért büntetőfeljelentést tesznek – egyet Karácsony, egyet pedig Kiss Ambrus.

Gansperger Gyula személyét igyekeztek jobbra tolni, mondván az üzletember 2001-ig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. Elnök-vezérigazgatója volt, még az első Orbán-kormány alatt. Arról már inkább hallgattak, hogy később Bajnai Gordonnal ápolt szoros kapcsolatot az üzletember, és a Wallis cégcsoport élén váltották egymást.

A főpolgármester állította: soha nem találkozott a városvezetés Ganspergerrel és a felvételen említett Berkiékkel sem.

Kiss Ambrus indulatosan azt mondta: a felvételen beszélő személyeket nem ismeri, nem találkozott velük, a vádakat visszautasítja, és rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz. Tagadta azt is, hogy jutalékrendszert működtetett volna – mint az a felvételeken elhangzott.

– Nincs semmilyen elszámolni valója senkinek velem, és nem vagyok semmilyen kapcsolatban Berki Józseffel. Minden sajtótermékkel szemben, akik ezt leközölték ezt, sajtóhelyreigazítási pert indítok – hangoztatta a főpolgármester-helyettes.

A nyilvánosságra került felvételeken az hangzott el, hogy Bajnai Gordon ex-miniszterelnök ajánlotta Karácsony figyelmébe Tordai Csabát, a főpolgármester jogi főtanácsadóját, és Kiss Ambrust. Karácsony ezt tagadta, és azt a kérdést is feltette, hogy ha így történt volna, akkor ez jelent-e bármit? Tény: Gansperger, akit állítólag nem ismer Karácsony, Bajnai Gordont váltotta a Wallis élén, amikor a politikust kormányfővé nevezték ki, Bajnai pedig Karácsony közeli szövetségese, így a kapcsolat lehetősége adott. A Mediaworks Hírcentrum riporterének kérdésére, hogy lesz-e bármi következménye az ügynek, annyit felelt: „feljelentjük önöket, a bíróságon fogunk találkozni, és maguk sok pénzt fognak fizetni, ha nem igazítják helyre a hazug cikkeiket”.

Többszöri újságírói kérdésre válaszolva Karácsony megerősítette: nem indítanak semmilyen vizsgálatot az ügyben. A főpolgármester arra hivatkozva utasította el egy vizsgálótestület felállítását, hogy szerinte a felvételen elhangzott kijelentések „valótlanok”.

A főpolgármester többször is tagadta, hogy a fővárosi vezetésnek lenne bármilyen kapcsolata Gansperger Gyulával vagy Berkiékkel, ám ehhez képest korábban Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője tárgyalt az említett üzletemberekkel, amelyről szintén nyilvánosságra került egy hangfelvétel. A téma a városháza eladása volt, Barts pedig azt mondta, hogy a fővárosi vezetés rábólintott az ügyletre. Adódik a kérdés, hogy Karácsonyék akkor tényleg nem tudták-e, hogy fővárosi vagyonkezelő igazgatója kivel tárgyalt, és valóban nem ismerték-e ezeket az embereket? – A főváros vezetése semmilyen ingatlanbefektetői csoporttal vagyongazdálkodási kérdésekben nem tárgyal – mondta Karácsony. Hozzátette: Barts J. Balázs szerinte az előző főpolgármester-helyettessel, Bagdi Gáborral egyeztetett a Berkiékkel való tárgyalásokról.

A Városháza mesterei

Már ma délután tolongani fog a Városháza előtt a teljes ellenzéki sajtó, hogy magyarázatot csikarjon ki Karácsonyból.

A főpolgármester elmondta, hogy a Bécsi úti a telek eladása, amely a felvételeken szóba került, hosszú évek óta előkészített folyamat volt és egy fontos beruházás fog megvalósulni az értékesítés révén. – A vevő egy multinacionális cég száz százalékban Magyarországon levő válallata, semmilyen közvetítő ebben az ügyben nem járt el – emelte ki.

Karácsony többször is elmondta, hogy Gansperger Gyula minden, a felvételen elhangzott állítása a felvételen hamis. Ehhez képest újságírói kérdésre elismerte, hogy a felvételeken említett Tordai Csaba, amellett, hogy vagyongazdálkodási cég igazgatótanácsi elnöke, valóban a főpolgármester jogi főtanácsadója – mint az a beszélgető felek között is szóba került.

Azon kérdésre, hogy tervez-e lemondani, Karácsony Gergely megköszönte a részvételt a sajtótájékoztatón, majd helyetteseivel együtt elhagyta a városháza dísztermét.

Borítókép: Abszurd sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden a városháza dísztermében (Fotó: Teknős Miklós)

VÁROSHÁZA-GATE

„Megállítja a BKV-t, nem fog sz…rozni”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.