Abba a hibába esett a baloldal, amivel korábban a Fideszt támadta

A balliberális többség által felügyelt Városfejlesztő Kft.-nek egy mikrofejlesztés is feladta a leckét Nagykanizsán.

2021. 12. 08. 13:22
Nagykanizsa körforgalom Fotó: Gergely Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidebb idő alatt átadtak a forgalomnak egy több mint félmilliárd forintos, állami beruházásban megvalósuló körforgalmat Nagykanizsán, mint egy néhány millió forintos költségvetésű gyalogosrámpát. A különbség annyi, hogy amíg az utóbbi fejlesztést a Városfejlesztő Kft. irányítja, amelynek ügyvezetőjét, Czirákiné Pakulár Juditot a közgyűlés balliberális többsége nevezte ki, addig a körforgalom állami beruházásban valósult meg.

Az Alsóvárosi templom előtti parkoló akadálymentes megközelítését biztosító gyalogosrámpa fejlesztése egy éve indult el. Az ügy előzménye az volt, hogy amikor a parkoló épült, akkor a rámpafejlesztés abba a pályázatba nem fért bele.

A felmerülő lakossági igények miatt azonban tavaly év végén Balogh László Fidesz–KDNP-s polgármester úgy döntött, hogy meg kell építeni a rámpát, a fejlesztésre első körben 4,277 millió forintot különítettek el, a beruházás lebonyolítását a Városfejlesztő Kft. kapta meg. Az összeget később 2,8 millió forinttal kiegészítették, mert az eredeti tervben nem vették figyelembe a meglevő vízi közmű (szennyvízátemelő) helyét, és mert a rámpa meredeksége nem tette lehetővé az akadálymentes közlekedést. Emiatt egyébként a rámpa nyomvonalán is változtattak. Ezután, 2021 tavaszán elkezdték építeni a gyalogosrámpát, mint utóbb kiderült, részben szabálytalanul, mert a munkálatokról nem egyeztettek a gázszolgáltatóval.

Ha megtették volna, akkor nem követték volna el azt a hibát, hogy a rámpát a gázvezeték fölé tervezik. Amikor ez kiderült, akkor azonnal egyértelművé vált: a gázvezeték kiváltása miatt kártalanítani kell a gázszolgáltatót, ami 3,4 millió forintjába fáj a városnak. S ami a legfontosabb, a rámpát még mindig nem adták át.

Nem úgy a 7-es főútvonal és a Petőfi utca kereszteződésében épült körforgalmat, amely állami beruházásban épül 570 millió forintból. – Minket mindig azzal támadt a baloldal, hogy a fejlesztéseinknél olykor pótmunkákra volt szükség. Ehhez képest még egy néhány millió forintos beruházást sem tudtak szabályosan, illetve a költségkeret jelentős emelése nélkül megvalósítani. A körforgalmat viszont már átadtuk a forgalomnak, ugyan néhány kisebb munka még tavasszal hátravan, de a közlekedők már használhatják. Talán azért halad ez sikeresen, mert a közgyűlés balliberális többsége azt nem tudta hátráltatni – mondta el Balogh László Fidesz–KDNP-s polgármester.

Borítókép: Már használják a körforgalmat (Fotó: Gergely Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.