„Nincs helyük az alkotmányellenes megoldásoknak”

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte, hogy az alkotmányos rendnek nincs jogszerű alternatívája.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 19. 10:14
null
Sulyok Tamás Alkotmánybíroság Elnöke. 20200624 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon a rendszerváltás óta valamennyi politikai erő között konszenzus uralkodott az alkotmányosság mindenáron való betartásáról. Soha, senki nem vonta kétségbe, hogy csak alkotmányos eszközökkel lehet jogszabályt módosítani és bármilyen politikai jellegű cselekvést elvégezni 

– hangsúlyozta Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy kedden nyílt levélben reagált azokra az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba.

A jogtudós egyúttal rögzítette, hogy az alkotmánybíráskodás egész Európában két nagyon fontos cölöpön nyugszik: az alkotmánybírósági határozatoknak mindenkire kiterjedő hatállyal kell bírniuk, továbbá az alkotmánybírák hivatali idejük alatt nem mozdíthatók el semmiféle parlamenti többséggel és még rendkívüli jogrend esetén is biztosítani kell az Ab működését.

– Aki az alkotmánybírók elmozdításában gondolkodik, az nem sakkozik, hanem felborítja a sakktáblát 

– vont párhuzamot az elnök, majd azt is leszögezte, hogy a demokratikus diskurzusban nincs helye az alkotmányellenes megoldásoknak.

Mint a taláros testület vezetője rögzítette, az alkotmányos rendnek jogszerű alternatívája nincs, a másik lehetőség a bizonytalanság, a puccs, egy olyan politikai helyzet, ami soha nem fordult elő és minden demokratikus erőnek azon kell dolgoznia, hogy valóban ne történhessen meg.

– Az alkotmány tartalmáról lehet vita, de arról nem lehet, hogy az alkotmányt csak olyan többséggel lehet módosítani, ahogy azt a hatályos szabályok megengedik, és abban sem lehet vita, hogy az AB tagjai elmozdíthatatlanok. A hatályos alaptörvény világosan meghatározza, hogy mely szerv jogosult alkotmányt elfogadni vagy módosítani, és azt milyen többséggel jogosult megtenni

– emelte ki Sulyok.

Az  AB elnöke kitért arra is, hogy alkotmányos szabályok alkotják a jogrend alapját: a jogrend és a jogbiztonság megingása az emberek személyi és gazdasági biztonságának sérelmével jár.

Borítókép: Sulyok Tamás (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.