Célt tévesztett az óbudai polgármester kormányellenes kiszólása

Egy közösségi médiában közzétett bejegyzés miatt emlékeztette Varga Mihály pénzügyminiszter Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét, hogy a III. kerület anyagi helyzete kedvező, nem szorul segítségre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány egyszer már kifizette az önkormányzatok tartozását, hogy kitörhessenek az adósságcsapdából.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 01. 05. 12:18
KISS Lszl; GAJDA Pter; rsi Gergely
Budapest, 2019. november 5. Gajda Pter, Kispest szocialista polgrmestere (b2) az j sszettel Fvrosi Kzgyls alakul lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 5-n. Mellette balrl Kiss Lszl, a III. kerlet szocialista polgrmestere, jobbrl rsi Gergely, a II. kerlet szocialista polgrmestere. MTI/Balogh Zoltn Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelfizetések átütemezésével szeretne spórolni az óbudai önkormányzat – derül ki Kiss László polgármester január 3-án közzé tett Facebook-posztjából. A baloldali politikus szerint spórolást jelentene a kerületnek, ha az adósságok törlesztését átütemeztethetné, és ettől a hitelintézet sem zárkózik el, ám egy újonnan megjelent kormányrendelet erre nem ad lehetőséget. Kiss László bejegyzésében azt is hozzáteszi, hogy az adósságot az előző kerületvezetés halmozta fel.

Kiss László szavaira válaszolt Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a körzet országgyűlési képviselője is. Válaszposztjában így fogalmaz: 

„Kiss László, III. kerületi polgármester kifogásolja, hogy a kormány nem járult hozzá Óbuda hiteltörlesztésének meghosszabbításához, így hosszú távon adósságterheinek növeléséhez. Pedig a helyzet egyszerű: 

a kormány 2014-ben már átvállalta valamennyi önkormányzat adósságát, összesen több mint 1300 milliárd forintot. A cél az, hogy a települések ne kerüljenek újra adósságcsapdába. Óbuda anyagi helyzete sem indokolja a hiteltörlesztés átütemezését: a III. kerületi önkormányzat összes pénzeszköze – a gazdaság sikeres újraindításával megnőtt bevételeknek köszönhetően – november végén meghaladta a 10 milliárd forintot, ami duplája az egy évvel korábbinak. 

A jelek szerint tehát polgármester úr is beszállt a baloldali kampányba. Ez sajnálatos, ugyanis lenne mivel foglalkozni a III. kerületben is. Elég csak a Mocsárosdűlő-botrányra, vagy az önkormányzat által piaci ár alatt értékesített Bivalyos csárdára gondolni.”

Borítókép: Kiss László (leghátul) újra a kormány segítségét kérné az önkormányzat gazdálkodásának könnyítésére (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.