Lenyűgöző látvány a Városligetben

Január 28-án izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a Liget-projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza, az érdeklődők azonban már holnaptól betekintést kaphatnak az ikonikus intézmény kínálatába. A nyitás közeledtével immár egyes baloldali médiumok is elismerik, hogy a Magyar Zene Háza Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz, sőt a ligetvédők hangja is elcsendesedni látszik. Gyorgyevics Benedek szerint Európa legtöbbet díjazott városfejlesztését, s benne a Magyar Zene Házát csak addig lehetett démonizálni, ameddig a tervezőasztalon létezett, a valóság azonban kevesebb vitára ad alapot.

2022. 01. 22. 11:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zene Háza különleges látványa mögött – amelynek ihletőforrásaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem híres szecessziós épülete, valamint a magyar zene és zeneoktatás világszerte elismert tradíciója szolgált – Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg. 

A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által tervezett ház egy ikonikus építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt a Városligetben, ezért nem véletlen, hogy világszerte a legjobban várt új épületek között tartja számon a nemzetközi szakma. 

A külső megjelenéshez ugyanakkor egyedi belső felépítés párosul: a Magyar Zene Háza összetett zenei, pedagógiai és programkínálatát az épület hármas szintfelosztása is tükrözi. A térszín alatt – mintegy kétezer négyzetméteren – az állandó és időszaki kiállítások, illetve az ötven fő befogadására alkalmas, egyedülálló hangdóm kap helyet, ahol több mint harminc hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok. 

A park szintje az előadó-művészeté, ahol az intézmény koncerttermei és a szabadtéri színpada élőzenei programokat, a tó melletti kerthelyiség pedig kikapcsolódási lehetőséget kínál a látogatóknak. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez és az oktatáshoz biztosít világos, de jól tagolt tereket. Itt található a digitális archívum, amely elsősorban a magyar könnyűzene történetének számos dokumentumát tartalmazza, a multimédiás könyvtár és klub, valamint a zenepedagógiai termek is.

A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott intézmény már számos rangos elismerésben részesült. A Magyar Zene Házát már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megméretésen, amely az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése.

Egy évvel később a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat, az amerikai Music Cities Awards kiírásában a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetést zsebelhette be, tavaly pedig a CNN és a World Architecture Community (WAC) 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A sikerszéria azonban itt még nem ért véget, hiszen január elején az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out a világ huszonkét legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzereje közé választotta a Magyar Zene Házát. A Városliget ékessége többek között olyan kulturális világszenzációkat maga mögé utasítva, mint a New York-i Museum of Broadway, az előkelő második helyet szerezte meg a Time Out magazin listáján. Legutóbb pedig a Magyar Zene Háza a Highlights of Hungary ötven jelöltje közé is bekerült, az ötvenes listából pedig az elmúlt év legkiválóbb magyar teljesítményeit fogják kiválasztani.

A számos elismerés ellenére azonban a magyar baloldal már évek óta igyekszik negatív hangulatot kelteni a Liget-projekt ellen. Egyebek mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, a DK-s Oláh Lajos, az LMP-s Moldován László, valamint Bárdi Zsuzsanna erzsébetvárosi alpolgármester is a Városliget zöldterületeinek úgymond védelmére kelt, függetlenül attól, hogy a projekt nem csökkenti, hanem növeli a zöldfelületet. 

Emlékezetes: 2018-ban, amikor megkezdődtek a ház építési munkálatai, a zöldfelületek védelmében Karácsony Gergely, Zugló akkori polgármestere a ligetvédőkkel együtt az egész éjszakát a Városligetben töltötte, másnap reggel pedig a Párbeszéd feljelentést tett hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Karácsony azonban főpolgármesterként is a Liget-projekt teljes megvalósulását igyekszik megakadályozni azáltal, hogy blokkolja az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház megépítését. A Magyar Zene Házának elkészültével azonban megtörni látszik a jég, a baloldali sajtóban ugyanis több olyan cikk látott napvilágot, amelyben kifejezetten méltatják az intézményt. A HVG írása szerint a Magyar Zene Háza remek lett, sőt valóban olyan légies és varázslatos, mint amilyet a látványtervek ígértek. Véleményük szerint ezért aligha túlzás azt állítani, hogy az intézmény Magyarország egyik legjelentősebb kortárs épülete lesz. A HVG-hez hasonlóan pedig a 444.hu is beismerte, hogy 

a Magyar Zene Háza tényleg szép lett, és úgy tűnik, nem sebezte halálra a Városligetet.

A Liget Budapest projekt megvalósulásával a kormányzati szándékot bíráló ligetvédők hangja is elcsendesedni látszik. A Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanis a 

Európa legtöbbet díjazott városfejlesztését csak addig lehetett démonizálni, ameddig a tervezőasztalon létezett, a valóság azonban kevesebb vitára ad alapot. 

– Nagyon törekedtünk arra, hogy minden kezdeti ígéretüket betartsuk, ami véleményem szerint sikerült is, hiszen a parki elemek és a kulturális intézmények tekintetében is egy igazán népszerű közösségi tér jött létre. Ezért azok, akik valóban a Városliget tájképi jellegét féltették – és nem valamilyen politikai indulattól fűtve tüntettek itt –, megnyugodhattak afelől, hogy a Liget tájképi részének több mint a felét rehabilitálták, így valóban egy jobb és mindenkinek többet adó park készült el – rögzítette Gyorgyevics Benedek.

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó forrása: Városliget Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.