Január 28-án nyílik a Magyar Zene Háza + videó

Január 28-án izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a Magyar Zene Háza, előtte öt napon át már betekintést kaphatnak az érdeklődők az új intézmény kínálatába. A látogatók a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken át a pop- és az elektronikus zenéig, vagy akár a csángó népdaloktól a dekonstruált klubzenéig egy valódi zenei utazásban vehetnek részt. A többszörösen díjnyertes, ikonikus építészeti alkotásban a zenepedagógiára is kiemelt figyelmet fordítanak, így hétköznaponként az iskolásoknak, szombatonként pedig a zeneszerető családoknak szerveznek foglalkozásokat.

2022. 01. 07. 13:10
null
2021.12.16. Budapest Magyar Zene Háza, Liget projekt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt év végén készült el, január 23-tól pedig már a nagyközönség számára is látogathatóvá válik a Magyar Zene Háza, amely az ismeretterjesztés, a pedagógia és a beavatás terén is hiánypótlónak számít

 – hangsúlyozta Batta András az intézmény zárt körű sajtóbeszélgetésén, ahol a Magyar Zene Háza első féléves programját mutatták be. Az intézmény ügyvezető igazgatója kiemelte: a debütáló ház első féléves repertoárja igen változatos, ahol hazai és nemzetközi téren a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a pop- és az elektronikus zenéig, vagy akár a csángó népdaloktól a dekonstruált klubzenéig minden műfaj képviselteti magát. 

A tájékoztatás szerint január 23-tól egészen január 27-ig napközben a Zeneakadémia ifjú növendékei töltik meg zenével a koncerttermet és a kisebb előadótermet, az ezt követő nyitóhétvége három napja alatt pedig az érdeklődők az intézmény sokszínű zenei kínálatába nyerhetnek betekintést. Ennek megfelelően 

január 28-án, pénteken a Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg a Magyar Zene Házát. Az esemény egyben az Orientale Lumen 2022-es (immár tizenegyedik) sorozatának a nyitóhangversenye is lesz, és a keleti keresztény egyházzene világába kalauzolja a résztvevőket. Január 29-én szombaton délelőtt a Veronaki zenekar várja a kisgyerekes családokat, délután a TanBorEn Trió mutatja be ütőhangszeres műsorát, este pedig a Deep Glaze zenekar koncertje várja az érdeklődőket. A nyitóhétvégét pedig a klézsei ünnepen moldvai csángó furulyadallamok zárják, Hodorog András és tanítványai előadásában.

A nyitás után a klasszikus zenei események sorában az első kiemelkedő program a Sorsok trióban lesz, ahol Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Rohmann Ditta muzsikusok, valamint egy avatott művészettörténész, Kolozsváry Marianna közreműködésével Dohnányi Ernő, George Enescu és Hans Krása műveiről lesz szó. 

A könnyűzenei programok sorát a dalszerző-előadó John Grant nyitja, akit a soul, a jazz és a rock’n’roll instrumentális ötvözetét játszó Delvon Lamarr Organ Trio követ, tavasszal pedig első alkalommal lép fel hazánkban a görög énekesnő Marina Satti, valamint a katalán Sílvia Pérez Cruz is. 

A globál zene világába elsőként a tuvai Huun-Huur-Tu és a Kerekes Band közös koncertje invitálja a látogatókat, a jazzkoncertek közül pedig leghamarabb a japán zongorista, Makoto Ozone és a magyar vibrafon- és marimbajátékos, Szaniszló Richárd közös, május 1-jei koncertjét kell kiemelni. A Magyar Zene Házának sokszínű kínálatából ugyanakkor az elektronikus zene sem maradhat ki, így Robert Henke német számítógépes zeneművész, Berlin egyik emblematikus producere, lemezlovasa és kiadóvezetője, Sam Barker, valamint az olasz Lorenzo Senni is színpadra lép.

A Sou Fujimoto által tervezett, többszörösen díjnyertes épület a koncertek mellett a zenepedagógiára is kiemelt figyelmet fordít, így 

az ismeretterjesztés jegyében szabadegyetemeket és workshopokat, február 12-től kezdve pedig szombatonként a zeneszerető családoknak szerveznek programokat. A családok mellett az iskolásoknak is vannak különprogramok, akik február 15-től hétköznap délelőttönként a zenetörténeti kiállításhoz kapcsolódó interaktív foglalkozásokon vehetnek részt.

A Magyar Zene Háza nyitó hétvégéjének eseményeire, illetve az első félév programjaira már vásárolhatók jegyek az intézmény honlapján.

Borítókép: Magyar Zene Háza (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.