Újabb rangos elismerés a Magyar Zene Házának

Az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin, a Time Out a világ huszonkét legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális vonzereje közé választotta a Magyar Zene Házát. A Liget Budapest projekt keretében megvalósuló, a magyar zenei élet hiánypótló, számos nemzetközi építészeti díjjal is büszkélkedő intézménye január második felében nyílik meg a nagyközönség számára.

2022. 01. 03. 6:18
null
2021.12.16. Budapest Magyar Zene Háza, Liget projekt Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között olyan kulturális világszenzációkat maga mögé utasítva, mint a New York-i Museum of Broadway, az isztambuli Modern Művészetek Múzeuma, a tajvani Művészeti Központ és a kairói Nagy Egyiptomi Múzeum benne Tutanhamon sírjának teljes leletanyagával a 2021 decemberében elkészült Magyar Zene Háza az előkelő második helyet szerezte meg a Time Out magazin listáján. A Liget Budapest projektben megvalósuló intézményre nem először figyel fel a nemzetközi szakma: a Magyar Zene Házát már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megméretésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése. 

Egy évvel később a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat, az amerikai Music Cities Awards kiírásában a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetést zsebelhette be, tavaly pedig a CNN és a World Architecture Community (WAC) 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. 

Mint ismert, a világon egyedülálló komplexitású zenei beavató intézmény január végén nyitja meg kapuit a közönség előtt. A japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által tervezett ház egy ikonikus építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, ezért nem véletlen, hogy világszerte a legjobban várt új épületek között tartja számon a nemzetközi szakma. 

A külső megjelenéshez ugyanakkor egyedi belső felépítés párosul: a Magyar Zene Háza összetett zenei, pedagógiai és programkínálatát az épület hármas szintfelosztása is tükrözi.

A térszín alatti térben – mintegy kétezer négyzetméteren – az állandó és időszaki kiállítások, illetve az ötven fő befogadására alkalmas egyedülálló hangdóm kap helyet, ahol több mint harminc hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok. A park szintje az előadó-művészeté, ahol az intézmény koncerttermei és a szabadtéri színpada élőzenei programokat, a tó melletti kerthelyiség pedig kikapcsolódási lehetőséget kínál a látogatóknak. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez és az oktatáshoz biztosít világos, de jól tagolt tereket. Itt található a digitális archívum, amely elsősorban a magyar könnyűzene történetének számos dokumentumát tartalmazza, a multimédiás könyvtár és klub, valamint a zenepedagógiai termek is.

A Magyar Zene Házának első félévi programnaptára már összeállt. Az első koncertek január utolsó hétvégéjétől várják majd a nagyközönséget, az internetes jegyelővétel pedig már január elejétől elérhető lesz. 

Kialakult a rendhagyó zenepedagógiai foglalkozások tematikája és módszertana is, amelyek nap mint nap kiemelt szerepet kapnak majd a házban: hétköznaponként az iskolásokra, hétvégeken pedig a családokra fókuszálnak.

Borítókép: Magyar Zene Háza, Liget projekt. Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.