A Magyar Zene Háza – üzenet a jövőnek

Mérföldkőhöz ért a Liget Budapest projekt ikonikus építménye, a Magyar Zene Háza építése. A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületének tartott intézmény – amely egyszerre lesz kiállítás-, zenei rendezvényhelyszín és oktatási központ is – szerkezetkész állapotban van, 2021 végén pedig már a látogatók is birtokba vehetik. A beruházás sikereinek apropóján a Magyar Zene Házában egy időkapszulát helyeznek el, amely többek között az intézmény építészeti és kivitelezési dokumentációit, valamint a Magyar Nemzet február 26-i lapszámát is őrzi majd az utókor számára.

2021. 02. 26. 6:23
null
A japán Sou Fujimoto által tervezett intézmény teteje és üvegfalai egyből magára vonzzák a figyelmet Fotó: Városliget Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Liget Budapest projekt jelenleg Európa legjelentősebb kulturális tartalmú városfejlesztése, amely immár a kivitelezés és a sikeres megvalósítás szakaszába lépett – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Baán László. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hangsúlyozta: Magyarország legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti, valamint intézményfejlesztési munkálatai jó ütemben haladnak, az eddig megvalósuló beruházások pedig már több mint másfél millió látogatót vonzottak. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója úgy véli,

a Hősök tere szomszédságában épülő, számos nemzetközi elismeréssel kitüntetett Magyar Zene Háza a Liget-projekt egyik zászlóshajójává vált,

emlékeztetve, hogy a kortárs zenei épületet a nemzetközi tervpályázaton a magyar és nemzetközi zsűri százhatvannyolc beérkezett pályamű közül választotta ki.

Budapest új ikonikus építménye

A Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött – amelynek ihlető forrásaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem híres szecessziós épülete, valamint a magyar zene és zeneoktatás világszerte elismert tradíciója szolgált – Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett emblematikus intézmény organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival egyből magára vonzza a tekinteteket. A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden felületét közel száz egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a liget fái bújnak át. Az úgynevezett fénykutak egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, segítve a belső terek megvilágítását és különleges atmoszféra megteremtését.

A japán Sou Fujimoto által tervezett intézmény teteje és üvegfalai egyből magukra vonzzák a figyelmet
Fotó: Városliget Zrt.

A Fujimoto által tervezett épület nagy eséllyel pályázhat Budapest új ikonikus építményének címére is.

A Liget-projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Házának egyediségét az adja, hogy egy helyen összpontosítja a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasát – hangsúlyozta lapunknak Batta András. Az intézmény vezetője az épület belső felépítése kapcsán elmondta: a világ első, komplex zenei beavatóhelyeként működő épület térszint alatti részében kapnak helyet az állandó és időszaki kiállítások, továbbá egy egyedülálló hangdóm. A földszinten lévő előadótermeket, valamint a szabadtéri színpadot az újdonsült tehetségek, valamint a népszerű fellépők vehetik birtokba, az épület emeleti szintje pedig a zenepedagógiai foglalkozásoknak, valamint a digitális könyvtárnak ad majd helyet.

Nemzetközi sikerszéria

A világ egyik legfigyelemreméltóbb kortárs épületét folyamatosan méltatják:

a Magyar Zene Házát 2019-ben az ingatlanszakma egyik legrangosabb versenyén, a londoni International Property Awardson A legjobb nemzetközi középület díját nyerte el, az amerikai Music Cities Awards kiírásában pedig 2020-ban a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat is bezsebelte.

A sikerszéria idén is folytatódott: a CNN amerikai hírcsatorna és a World Architecture Community 2021 legjobban várt épületei közé választotta a Magyar Zene Házát, amelyet nem mellesleg az egyik legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból is példaértékűnek minősített.

A Magyar Zene Háza különleges, összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői megoldások vannak
Fotó: Városliget Zrt.

2021 is a fejlesztések éve lesz

Történetének eddigi legsikeresebb évét zárta a Liget Budapest projekt, a Városliget megújítása pedig a következő években is folytatódik. A közönség tavaly év végén vehette birtokba a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet, továbbá egy újabb kutyás élménypark is megnyitotta kapuit. Ezt követően átadták a Dózsa György úti Múzeum mélygarázst is, amelynek felszínén a Városligeti promenád várja a látogatókat. A korábban évtizedekig parkoló autók által elfoglalt, lebetonozott területen egy hangulatos sétányt hoztak létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel. Tavaly már az új Néprajzi Múzeum is elérte a legmagasabb pontját, a kiállítótereknek helyet adó térszín alatti szinteken pedig már a szakipari munkálatokat végzik.

A Magyar Zene Háza szerkezete elkészült, már csak a belső munkálatok zajlanak, így kezdetét veszi a koncerttermek és a kiállítóterek kialakítása is, amelyeket 2021-ben már a látogatók is birtokba vehetnek.

A Liget-projekt keretében folytatódik a parkrehabilitáció is: a tervek szerint megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti promenád, valamint elkészül az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása. Idén ősszel pedig – a Liget-projekthez csatlakozó – új kulturális intézmény, a komáromi Csillag erőd is látványos kiállítással nyílik meg a nagyközönség előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.