A taxisoknak elegük lett Karácsonyból, a kormány segítségét kérik

Több száz autó gyűlt ma össze a Hősök terére szervezett taxis demonstráción. A sárga autósok azért tiltakoznak, mert szerintük a legtöbb ágazatban megtörtént az inflációs bérkorrekció, ám úgy érzik, ők kimaradtak belőle. A taxisok korábban a városvezetéshez fordultak, ám ott érdektelenségüket fejezték ki az ügyükkel kapcsolatban, így most már a kormány közbenjárásában bíznak.

2022. 02. 02. 17:21
null
20220202 budapest a taxisok demonstracioja a magasabb tarifakeret hosok tere carmelita kolostor havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bízunk abban, hogy a Fővárosi Önkormányzat érdektelensége és tehetetlensége, valamint az önjelölt érdekvédők inkompetenciája és nagymértékű elutasítottsága miatt a kormány segítségünkre siet, és hajlandó támogatni minket abban, hogy valós és érdemi tárgyalásokat tudjanak folytatni a taxisok az arra hivatott személyekkel, a mielőbbi megoldás érdekében

 – jelentette ki Horacsek Róbert, a tüntetők által kinevezett szóvivő szerdán a Hősök terére szervezett taxis demonstráción. A sárga autósok azért tiltakoznak, mert szerintük a legtöbb ágazatban mára „megtörtént az inflációs bérkorrekció”, ám úgy érzik, ők kimaradtak belőle, ezért szeretnék megemelni a tarifaárakat. Elmondásuk szerint az utolsó, őket is érintő inflációs bérkorrekciót 2017-ben rendelte el az akkori fővárosi vezetés, ám azóta emelkedtek az üzemanyagárak, a különböző kötelező szolgáltatási díjak, és még a gépjárművek átlagára is, így mára megélhetésük került veszélybe.

Lapunknak azt is kifejtették, hogy emiatt lényegesen több munkaórát kell vállalniuk, mint korábban, ám ezzel nemcsak saját maguk, hanem az utasok biztonságát is veszélyeztetik.

Horacsek Róbert a helyszínen arról értekezett, hogy ők ugyan gondoskodnának a bevételeik kellő mértékű emeléséről, ám a hatályos szabályozások ezt nem teszik lehetővé, hiszen a fővárosi taxizást szabályozó rendeletek a Fővárosi Önkormányzat hatáskörében vannak. A tüntetők által kinevezett szóvivő elmondta, a korábbi tapasztalatok miatt a segítséget nem a fővárostól, hanem a kormánytól várják.

Mi nem felejtettük el, hogy amikor a pandémia első hullámában támogatást kértünk a védekezésben vállalt önkéntes és ingyenes munkánkhoz, az önkormányzat lesöpört minket, míg a kormány igyekezett könnyítésekkel segíteni nekünk. Nem felejtettük el azt sem, hogy 2020. március 20-án Karácsony Gergely egyértelművé tette, hogy nem hajlandó ingyenessé tenni a parkolást Budapesten, ám 2020. április 5-én Orbán Viktor miniszterelnök úr kihirdette, hogy hétfőtől ingyenes a közterületi parkolás Magyarországon 

– részletezte. A szóvivő leszögezte, ez az oka annak, hogy a taxisok a kormányhoz fordulnak, és bíznak abban, hogy – mivel a Fővárosi Önkormányzat nem mutat hajlandóságot a tárgyalásra sem a tarifaemelésről, sem semmiről – segítséget kaphatnak a helyzet, ezáltal a bérük és életkörülményük rendezésében, amely „alapfeltétele a szolgáltatásaik színvonalának megtartásához”.

– Tekintettel arra, hogy önjelölt, a szakma aktív dolgozói által el nem ismert és fogadott képviselők huzamosabb ideje képtelenek a főváros vezetésével dűlőre jutni egy tarifaemelés ügyében, állításaik szerint folyamatos elutasításban van részük, így más lehetőségünk nem nagyon maradt, a jelen megoldást voltunk kénytelenek választani 

– zárta gondolatait a szóvivő. Az eredeti tervek szerint a sajtótájékoztatót követően a megjelent autós tüntetők mindnyájan a Városházára, majd a karmelita kolostorba vonultak volna, ám végül mindössze nyolc személygépkocsi tartott az említett épületekhez. A Városházán hosszas várakozás után Karácsony Gergely helyettese, Kiss Ambrus vette át a követeléseket, aki elmondta, a soron következő ülésen megvitatják majd azokat. A baloldali politikus ezt követően arról értekezett, hogy mindezért a kormány a hibás, amelyre a taxisok a szavába vágtak, s elmondták, hogy ők nem szeretnének szerepet vállalni a kormány és a fővárosi vezetés között fennálló értelmetlen harcban, csupán azt szeretnék, hogy végre lépjenek az ügyükben.

Fotó: Teknős

A karmelita kolostornál Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára vette át a dokumentumokat, majd elmondta, hogy tanulmányozni fogják azokat, és hamarosan jelentkezni fognak a taxisoknál.

Borítókép: Taxisok tüntetése a Hősök terén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.