Letartóztatták a korrupt háziorvost és az asszisztensét

Két rendőr is ügyfele volt annak a budapesti háziorvosnak és asszisztensének, akiket szerdán tartóztatott le a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa. Az egészségügyi dolgozók akár nyolc évet is kaphatnak a korrupció miatt, amivel hatvanmillió forintra tettek szert.

2022. 02. 02. 18:27
Miskolc, 2021. december 19. Oltáshoz elõkészítik a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változatát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. december 19-én. December 15-én országosan megkezdõdött az 5-11 év közötti gyermekek immunizálása, az érintett korosztályból elsõ körben 69 ezren kaphatják meg a vakcinát. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív felderítése nyomán vettek őrizetbe korrupcióval megalapozottan gyanúsítható egészségügyi dolgozókat. Az NVSZ jelzésére a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője, Keresztes Imre főügyész közölte lapunkkal: a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség és a Fővárosi Nyomozó Ügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében 11 helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre az NVSZ és a Készenléti Rendőrség közreműködésével.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy budapesti háziorvos a szakasszisztensével együttműködve azt a gyakorlatot alakította ki, hogy

valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki pénzért cserébe, az oltás tényleges beadása nélkül.

A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt – 15 ezer és harmincezer forint közötti összegért állították ki az igazolást. A gyanúsítottak a jogosulatlan előnyként kapott összeget egymás között, egyenlő arányban elosztották.

A rendelésen két rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát „hadd fogyjon” kijelentést téve a mosdókagylóba ürítette.

A regionális nyomozó ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket korrupciós bűncselekmény miatt – amelyet a háziorvos tettesként, míg a szakasszisztens bűnsegédként követett el –, majd indítványozta letartóztatásukat. Amint azt Kovács Katalintól, a KNYF helyettes szóvivőjétől, katonai ügyésztől megtudtuk,

a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szerdán harminc napra elrendelte a kényszerintézkedést mindkét egészségügyi gyanúsítottal szemben.

A helyettes szóvivő is elmondta, hogy azért a katonai tanács döntött a letartóztatásról, mivel a négy gyanúsított közül kettő hivatásos rendőr. A majdani büntetőperben is a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa fog eljárni.

Az ügyben eddig négy személy gyanúsítotti kihallgatására került sor, azonban sem az egészségügyi dolgozók, sem pedig a két rendőr nem tett vallomást.

A házkutatások során a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól mintegy hatvanmillió forint korrupciós pénzt foglaltak le, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az NVSZ-en belül az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztálya tavaly márciustól védi az egészségügyi dolgozókat, illetve végzi a korrupciós hajlandóságukat vizsgáló megbízhatósági ellenőrzéseket a körükben. Ez a vizsgálat elsősorban a hálapénz elleni küzdelem fontos fegyvere, ám a Covid-járvány következtében a pandémiával kapcsolatos korrupció is megerősödött. Tavaly 42 esetben tett feljelentést egészségügyi dolgozók ellen az NVSZ hálapénz elfogadása, illetve kikövetelése, valamint a védettségi igazolványokkal való visszaélés miatt. A gyanúsítottakat a bíróság jellemzően nem helyezi letartóztatásba, ám az üzletszerűen, nagy esetszámban elkövetett vesztegetés elfogadása, például a védettségi igazolványok üzletszerű hamisítása esetén egyre inkább a legszigorúbb kényszerintézkedést alkalmazzák, miként ezúttal is történt.

Hatósági forrásból felhívták a Magyar Nemzet figyelmét: eddig még nem fordult elő, hogy egy hivatásos rendőr a Covid kapcsán korrupciós ügy elkövetője legyen.

Borítókép: Illusztráció. Fotó: MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.