Boltokban, benzinkutakon, drogériákban is lehet Covid-gyorstesztet árulni

Gyorsított eljárásban döntött a Gazdasági Versenyhivatal, az intézkedéstől azt várják, hogy olcsóbbak lesznek a tesztek.

Magyar Nemzet
2022. 02. 09. 9:42
Fotó: Ina FASSBENDER Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bővülnek a koronavírus-gyorstesztek értékesítési pontjai 

– adta hírül ma reggeli, lapunknak is eljuttatott közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Jelezték, hogy a kormány elfogadta javaslatukat a Covid–19 gyorstesztek kiskereskedelmi árversenyének élénkítésére, 

így mától engedélyezte az önellenőrzési célú antigén gyorstesztek árusítását a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedéllyel rendelkező vállalkozásoknál, például a kiskereskedelmi láncoknál, a drogériáknál és a benzinkutaknál. 

– A nemzeti versenyhatóság nemrég zárta le gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán, amelyben arra jutott, hogy Magyarországon valóban túl drágák ezek a termékek más országokhoz viszonyítva – ismertette a versenyhivatal. 

Tájékoztattak arról is, hogy a GVH a gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentésében több javaslatot is tett, hogy csökkenteni lehessen a gyorstesztek magas magyarországi árait. 

Ezek közé tartozott az értékesítési pontok bővítésének jogszabályi engedélyezése, aminek következtében élénkülhet a gyorstesztek értékesítése során a kiskereskedelmi árverseny, valamint növekedhet az értékesítés földrajzi lefedettsége és elérhetősége. 

A GVH várakozásai szerint ezáltal a lakosság egyszerűbben juthatna hozzá a tesztekhez, a bővülés hatására a fogyasztók pedig nagyobb versennyel találkozhatnak majd, amely kedvezőbb árakat eredményezhet.

A nemzeti versenyhatóság azt is javasolja az antigén gyorsteszteket forgalmazó cégeknek, hogy vizsgálják felül az értékláncukat, ugyanis szintén kedvező hatással lehetne a végső fogyasztói árra, ha a láncolat közbenső, továbbértékesítést végző szereplőinek a száma csökkenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.