Hamarosan érkeznek a családtámogatások és a családi adó-visszatérítés

A családtámogatásokat már kedden, a családi adó-visszatérítést pedig február 14-ig kapják kézhez az érintettek.

Forrás: MTI2022. 02. 01. 10:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden utalják a családtámogatásokat

Több mint egymillió ember kapja meg a szokásos időpontnál hamarabb, február elsején a családtámogatási ellátását – közölte Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár kedden az MTI-vel.

Zsigó Róbert közleménye szerint 930 ezer ember bankszámlájára érkezik meg kedden a családtámogatási ellátás:

a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet).

Hozzátette, ezen juttatások postai kézbesítése is kedden kezdődik meg a 280 ezer érintettnek.

Így a 32 milliárd forintos keretösszegből mintegy 1,2 millió ember kapja meg február első napjától a Magyar Posta és a Magyar Államkincstár közreműködésével a január hónapra esedékes juttatásokat – írta.

Az államtitkár tudatta azt is: szintén február elsején fizetik ki az öt százalékkal megemelt, január hónapra járó fogyatékossági támogatást és a vakok személyi járadékát, amely további több mint 102 ezer embert érint.

Február 14-ig megkapják a gyermeket nevelő szülők a családi adó-visszatérítést

A gyermeket nevelő szülők február 14-ig megkapják a családi adó-visszatérítést a bankszámlákra, a postai kézbesítés még korábban történik – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2. és 4. között kézhez kapják a családi adó-visszatérítés összegét – tette hozzá a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

A postások február 9-én kezdik meg – a februári ellátással együtt – a 13. havi nyugdíj kézbesítését.

A gördülékeny ügymenetért a családi adó-visszatérítés összegét még ezelőtt, február első napjaiban viszi ki a posta a címzetteknek – magyarázta az államtitkár, megjegyezve, hogy így mind a gyermeket nevelő szülők, mind a nyugdíjasok, illetve a nyugdíjszerű ellátásban részesülők időben megkapják járandóságukat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hónapok óta folyamatosan dolgozik azon, hogy az érintettek február 14-ig megkapják a családi adó-visszatérítés összegét – hangsúlyozta Tállai András.

Tállai András kitért arra is, hogy

a gyermeket nevelő szülők mellett a várandós kismamák és a velük közös háztartásban élő házastársuk is jogosult a családi adó-visszatérítésre.

Szintén visszajár a 2021-ben befizetett adó a saját jogán családi pótlékra jogosultnak, illetve a rokkantsági járadékban részesülőnek vagy a velük közös háztartásban élő hozzátartozói közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette – sorolta.

Februárban az kapja meg a családi adó-visszatérítés összegét, akinek utalási adatait megismerte a NAV, így például az, aki a családi pótlékot kapja, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta az erről szóló nyilatkozatát

– emlékeztetett Tállai András.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az adó-visszatérítéshez való jog nem veszhet el, ezért aki elmulasztotta 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, az szja-bevallásában veheti igénybe az adó-visszatérítést, amelyhez segítséget nyújt a NAV által elkészített bevallási tervezet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.