Akárcsak most, Gyurcsányék már 2018-ban is közölték: Óbuda csak Szabó Tímeáé lehet

Az óbudai dealek vesztese akkor egyértelműen Kiss László lett, aki sokáig nem emésztette meg, hogy Szabó Tímea kitúrta a helyéről.

2022. 03. 21. 14:00
SZABÓ Tímea
Budapest, 2021. december 13. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. december 13-án. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő hírekkel állt elő Hazai Iván András, a Demokratikus Koalíció (DK) korábbi óbudai elnöke, amelyek igazolják: akárcsak most, a legutóbbi országgyűlési választásokon is Gyurcsány Ferencék döntötték el a III. kerületi jelöltek sorsát. A történet egészen 2017-ig vezethető vissza, amikor hirtelen kiderült, hogy az akkor még az MSZP színeiben politizáló Kiss László helyett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke lesz a fideszes Menczer Erzsébet kihívója a III. kerületi, 10. számú választókerületben 2018. április 8-án.  

Hazai Iván András szerint a 2018-as választás előtt, a DK tagjaival közösen arra számítottak, hogy Kiss Lászlót indítják Óbudán, majd Varjú László kijelentette, hogy 

márpedig Szabó Tímea lesz a jelölt.

 Mindez igazolja, hogy Szabó Tímea egy pártalku keretében már akkor sem tűrt meg senkit, nem tűrte el, hogy ne ő legyen a középpontban – mutatott rá. 

A volt DK-s arra is kitért, hogy Kissből – akit az akkor megjelenő sajtóhírek szerint hivatalosan nem értesítettek a változásokról – csak úgy dőlt a mocskolódás, amiért  Szabó Tímea kitúrta a helyéről. Mint fogalmazott, 

látszott dr. Kiss László szemében a gyűlölet Szabó Tímea és a saját pártvezetése iránt, hogy így tönkretették, és ezt rendszeresen végig kellett nézzem és hallgassam. 

Hazai beszámolójából kiderül, hogy Óbuda jelenlegi polgármesterének még 2019-re sem enyhült a haragja Szabó Tímea iránt, sőt elmondta azt is, hogy csak kényszerből fogadta el az indulást a polgármesteri helyért. Később viszont, amikor a kerület első emberének választották, beleszeretett a hatalomba, szakított az MSZP-vel, majd „benyalt Szabó Tímeának” és együtt akarták eladni a Mocsárosdűlőt sok-sok százmillióért. Ehhez pedig asszisztált a főváros is – rögzítette Hazai. 

Úgy fest azonban, a helyzet továbbra is változatlan a III. kerületben, mivel akárcsak az előválasztáson, a Gyurcsány-párt továbbra is Szabó Tímea ellenfeleinek az ellehetetlenítésén dolgozik. Hazai Iván András és párttársa, Rózsa László Péter nemrégiben ugyanis elárulták: Gyurcsány a szemlőhegyi villa füstös szobájában döntötte el, hogy Szabó ellen nem indulhat senki az előválasztáson, tehát egyik kiugró DK-s sem kapott lehetőséget arra, hogy megméresse magát. Szabó Tímea riválisai közül egyébként Z. Kárpát Dánielnek sikerült megkötnie a legjobb dealt, hiszen azért cserébe, hogy nem indult az előválasztáson, a Gyurcsány-lista 9. pozíciójában garantált országgyűlési képviselői helyet biztosítottak neki.

Így történhetett meg, hogy Szabó Tímea tavaly ősszel rivális híján nyerte a baloldali előválasztást, ezért hosszú ideig úgy tűnt, hogy a Párbeszéd társelnökének egyedül a Fidesz–KDNP jelöltje, Bús Balázs lesz a kihívója az óbudai választókerületben. Sokak meglepetésére azonban január végén az egykori DK-s Rózsa László Péter, február elején pedig Varga-Damm Andrea is bejelentette, hogy megméreti magát a 10. számú választókerületben. A Jobbik volt politikusa azonban néhány héttel később váratlanul visszalépett. 

Szabóéknak tehát egyedül Rózsa László Pétert, a Valódi Demokrata Párt képviselőjét nem sikerült félreállítaniuk. Azt azonban elérték, hogy Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, aki korábban még Rózsát biztosította a támogatásáról, hirtelen arra kérte az egykori DK-st, hogy lépjen vissza, és támogassa ő is Szabó Tímeát április 3-án.

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az Országgyűlésben (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.