Szabó Tímea baloldali kihívójának eltávolításán dolgoznak Gyurcsányék

Akárcsak az előválasztáson, Gyurcsányék most is azon dolgoznak, hogy Szabó Tímea riválisát, Rózsa László Pétert eltávolítsák az útból. Az egykori DK-s politikus szerint Iványi Gábor az ő akciójuknak köszönhetően vonta vissza az ajánlását, és kérte arra a Valódi Demokrata Párt képviselőjelöltjét, hogy ne induljon az áprilisi országgyűlési választásokon az óbudai választókerületben.

2022. 03. 11. 11:47
Iványi Gábor; Gyurcsány Ferenc;
Budapest, 2012. június 16. Gyurcsány Ferenc független képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök (b) és Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke, metodista lelkész (j) beszélget a Nagy Imre Társaság budapesti szervezetének demonstrációján az 56-os vértanúk emléknapja, valamint Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 23. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a belvárosi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke februárban azt hangoztatta, hogy Rózsa László személyében „egy igazi, elkötelezett, korszerűen gondolkodó, a gyűlöletkampánnyal szemben állhatatosan küzdő, nagyszerű fiatalt juttatnának a törvényhozás házába”, a minap ettől már teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg. Iványi Gábor ezért egy nyílt levélben arról tájékoztatta a Demokratikus Koalíció egykori tagját, hogy helyette Szabó Tímeát, Óbuda-Békásmegyer jelenlegi országgyűlési képviselőjének indulását fogja támogatni április 3-án.

 Véleménye szerint Szabó Tímea „bátor, megvesztegethetetlen, felkészült, tiszta lelkű asszony”, aki ugyanúgy alkalmas a feladatra, mint Rózsa, ráadásul ő az a konszenzusos személy a baloldalon, aki várhatóan a legtöbb szavazat megszerzésére képes. Éppen ezért a Valódi Demokrata Párt jelöltjétől azt kéri, hogy lépjen vissza, és támogassa ő is Szabó Tímeát, most ugyanis ez felelne meg a hiteles politikai lépésnek. 

Forrás: Facebook/Rózsa László Péter

Rózsa azonban Iványi Gábor kérésére sem volt hajlandó meghátrálni, sőt 

határozottan kijelentette, hogy Szabó Tímea és más javára sem lép vissza.

Véleménye szerint Szabó Tímea négy éven keresztül nem tett semmit a kerületért, ezért nem érdemli meg a kerületben élő gyerekek, szülők, idősebb generáció képviseletét. Az Oltalom Karitatív Egyesület elnökének pálfordulását illetően Rózsa továbbá úgy reagált, hogy 

Iványit megvezeti, hitegeti és kitudja, de lehet, hogy fenyegeti is Szabó Tímea és Gyurcsány Ferenc, ahogy korábban vele és Hazai Iván Andrással is tette a DK elnöke.

Iványi Gábor egy további, nyilvánosságra hozott levelében persze tagadta, hogy bárki is megfenyegette volna. 

Miként lapunk is megírta, Rózsa László Péter a DK-ból való kilépését követően lépett szövetségre, majd alapította meg a Valódi Demokrata Pártot Óbuda-Békásmegyer volt alpolgármesterével Hazai Iván Andrással, aki vele együtt szintén tavaly januárban lépett ki a Gyurcsány-pártból. A két DK-s politikus akkor személyes okokkal indokolta távozását, viszont néhány hónappal később Hazai részletes magyarázattal állt elő. A volt alpolgármester kijelentette: a Demokratikus Koalíció mára már nem az a demokratikus párt, amit egykor képviselt. Meglátása szerint ugyanis már egy szűk vezetői réteg dönt mindenről, ezáltal pedig nem hagyják érvényesülni a demokráciát a pártban. A baloldali politikus – akit állítólag Gyurcsány megfenyegetett a távozása miatt – azt is beismerte, csak egy eszköz volt a pártvezér számára, mint sokan mások, akik hasonlóan csalódtak a DK jelenlegi politikájában és vezetésében. Hozzá hasonlóan Rózsa László Péter is kijelentette: „a Demokratikus Koalícióban minden van, ami szem-szájnak ingere, csak demokrácia nincs.” 

Az egykori DK-s nemrégiben azt is elárulta, hogy Hazai Iván Andrással együtt mindketten szerettek volna elindulni a baloldali előválasztáson, de „Gyurcsány Ferenc és dr. Kiss László nem engedték meg”.

Így történhetett meg, hogy Szabó Tímea tavaly ősszel rivális híján nyerte a baloldali előválasztást, ezért hosszú ideig úgy tűnt, hogy Párbeszéd társelnökének egyedül a Fidesz–KDNP jelöltje, Bús Balázs lesz a kihívója az óbudai választókerületben. Sokak meglepetésére azonban január végén Rózsa László Péter, február elején pedig a Jobbik volt politikusa, Varga-Damm Andrea is bejelentette, hogy megméretteti magát április 3-án.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Iványi Gábor a belvárosi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál 2012-ben (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.