időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo
A Fenyő-gyilkosság perében kell vallomást tennie az SZDSZ-es politikusnak

Bíróság elé áll kedden Kuncze Gábor volt belügyminiszter

Magyar Nemzet
2022.03.28. 14:05 2022.03.28. 17:51
Bíróság elé áll kedden Kuncze Gábor volt belügyminiszter

Mit tudhatott az SZDSZ akkori belügyminisztere az üzleti körök egy részében gátlástalannak mondott Fenyő Jánosról és üzleteiről? Valóban nem kapta meg Kuncze Gábor a Fenyő által Gyárfás Tamásról összeállíttatott, 120 oldalas terhelő irathalmazt? Erről fog tanúskodni a baloldali politikus.

Közismert  tanúk meghallgatásával folytatódik kedden a Fenyő János meggyilkoltatása miatt indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg a Magyar Nemzet. 

Kuncze Gábort, egykori SZDSZ-elnököt, Horn Gyula volt belügyminiszterét, valamint Friderikusz Sándort, Fenyő barátját is kihallgatja tanúként Póta Péter bíró.

A volt belügyminisztert a Fenyő János meggyilkolása ügyében újraindított nyomozás során hallgatták ki a rendőrök. 

 

A Perczel-videóvallomás

Néhai Perczel Tamás, Fenyő pszichológusa és bizalmasa 2004-ben húsz órán keresztül beszélt a Kapu című folyóirat főszerkesztőjének, Brády Zoltánnak Fenyőről, megemlítve azokat is, akiknek érdekükben állt a halála.

Így például Gyárfás Tamásról és Princz Gáborról, a Postabank elnökéről is szólt. A videóra felvett teljes anyagot a Kovács Lajos vezette „döglött ügyek” osztálya lefoglalta Brádytól, ám addigra már egy hatórás vágott verziót a Kapu kiadott. 

Ebben szerepel az a rész is, amikor Perczel arról beszél, hogy Horn Gyula kormányfő és belügyminisztere, Kuncze is tudott Gyárfás és Fenyő üzleti háborújáról.

A vádirat abból indul ki, hogy bár 1996 végére Gyárfás Tamás és a Nap TV-t átmenetileg megszerző Fenyő megegyeztek, látszólag kibékültek, a tévé visszakerült Gyárfás fennhatósága alá, ám a háború tovább zajlott kettejük között. A vád szerint ezért is ölette meg aztán Gyárfás Portik Tamás bevonásával az üzleti ellenségét.

Perczel egyebek mellett azt is elmondta Brádynak, hogy Fenyő János 120 oldalas dossziét juttatott el ­Kuncze Gáborhoz Gyárfás Tamás állítólagos bűncselekményeiről.

Az információkat Fenyő a hatósági és politikai kapcsola­tait is felhasználva magánnyomozókkal, illetve újságírókkal gyűjtette és rendszereztette. Perczel Tamás szerint Fenyő beszámolt az állítólagos bizonyítékokról Kunczénak, aki elkérte az iratokat, ám sokáig nem történt semmi. Hatvan nap után a médiacézár egyik rendőrségi informátora jelezte, a dosszié eljutott a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) vezetőjéhez, Kiss Ernőhöz is, azonban az anyagból addigra eltűnt húsz oldal.

A dosszié híre eljuthatott Horn Gyulához is, aki 1997 őszén magához rendelte Fenyő Jánost, és közölte vele, hagyja békén Gyárfás Tamást, béküljenek ki. Perczel Tamás szerint ekkor fagyott meg a levegő Fenyő körül, valakik levették a kezüket róla, és védtelenné vált.

Horn környezetéből szivárgott ki, hogy a miniszterelnök állítólag egy mondattal zárta a Fenyő-eligazítást. „Erről az emberről levesszük a kezünket” – a hírek szerint csak ennyit mondott.

Kuncze Gábor a rendőrségi tanúkihallgatásán tagadta, hogy bármilyen dossziét is átvett volna Fenyő Jánostól. 

A Vico-birodalom feje a halála előtt néhány nappal a Lóverseny Kft. akkori vezetőjének, Vajtó Lajosnak is átadott egy húsz­oldalnyi – állítólagos – bizonyítékgyűjteményt azzal, hogy sajtókapcsolataira támaszkodva hozassa nyilvánosságra. 

A konkrét neveket, időpontokat, összegeket tartalmazó iratok azt kívánták alátámasztani, hogy a Gyárfás érdekeltségé­ben álló Nap TV Angol utcai építkezéséhez kapcsolódó, áfacsalás miatt indult büntetőeljárást miként manipulálták Kaposvárott.

A médiakomplexumot egy siófoki vállalkozó cége építette – aki egyébként kapcsolatban állt az olajbűnözés zászlóshajója, a Portik Tamás nevével fémjelzett Energol Rt. vezetőivel is –, az ügy ezért is folyt Somogy megyében. A perben jogerősen felmentették Gyárfás Tamást.

Vajtó Lajos szerint a kérdéses húsz oldal benne volt a fent említett 120 oldalas dossziéban, ami Kiss Ernőnél már csak százoldalas volt. 

Csakhogy a legfrissebb hírek szerint nemhogy a 120, hanem a százoldalas dosszié sincs meg. A Gyárfás elleni vádemelést megalapozó iratok között mindenesetre nem szerepelnek.

 

Friderikusz Fenyő barátja volt

Friderikusz Sándor tanúvallomása is fontos lehet, hiszen ő Fenyő utolsó napjáról is pontosan be tud számolni. 

Fotó: Friderikusz Sándor, Szekeres Imre országgyűlési képviselő és Fenyő János médiavállalkozó (jobbra, takarásban) beszélget a Magyar Újságírók Országos Szövetségének 114. sajtóbálján a Hotel Marriottban, 1996. február 3-án Fotó: MTI/Soós Lajos

Friderikusz jó barátságot ápolt Fenyő Jánossal, akivel közös sítúrára indultak volna a médiamogul halála utáni napon. 

Azt mondta telefonon, hogy elmegy előbb a fodrászához, és utána elmegyünk vacsorázni, ahol megbeszéljük ezt a dolgot. A következő hír vele kapcsolatban az volt, hogy megölték, ami nem kis sokk volt számomra

– 2018 júniusában vallotta ezt a rendőröknek Fenyő János halálának napjáról Friderikusz Sándor. Az Index szerint Friderikusz a rendőrségen azt is elmondta: 1986-ban ismerte meg a korábban még fotóriporterként a médiában dolgozó Fenyőt, amikor könyvet írt a tragikusan elhunyt Molnár Csilla szépségkirálynőről. Fenyőt azért kereste akkor meg, mert ő is fotózta, ismerte Molnárt. A rendszerváltás után már befutott showmanként rendszeresen tartotta Fenyővel a kapcsolatot.

Például amikor Fenyő János vett egy magánrepülőgépet, elmentek együtt ebédelni Velencébe, majd Bill Clinton második elnöki beiktatási ünnepségén is együtt jelentek meg Washingtonban.

„Ő egy nagyon gyorsan és praktikusan gondolkodó ember volt” – mondta Fenyőről a showman, aki vallomásában azt mondta: 

Fenyő agresszív volt, de mellette rendkívül nagyszívű is.

Friderikusz arról is beszélt, hogy Fenyő nagyon tisztelte Várszegi Gábort, a Fotex tulajdonosát, amolyan apa-fiú kapcsolat volt az övéké. Friderikusz Horn Gyula egykori kormányfőt is azon emberek közé sorolta, akikre Fenyő felnézett. 

Friderikusz vallomása szerint a szocialista miniszterelnök úgymond a mentora volt, és Horn kicsit úgy tekintett Fenyő Jánosra, mint nevelt fiára.

Azt tényként kezelhetjük, hogy Fenyő gyakran „előszobázott” Horn Gyulánál, csakúgy, mint Princz Gábor.

Borítókép: A volt SZDSZ-elnök, belügyminiszter, Kuncze Gábor (jobbra) azt állította nyomozati vallomásában, nem vett át semmiféle dossziét a vállalkozótól, Fenyő Jánostól (középen)
(Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.