Karácsony egyszemélyi döntése nyomán építik be az óbudai Mocsárosdűlőt

Egy zuglói alapítvány lovascentrumot akar létesíteni a területen.

2022. 03. 23. 8:35
Mocsárosdűlő. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget kell vetni az április 3-ai országgyűlési választáson annak a kétéves baloldali ámokfutásnak, amely Óbudán történik 

– jelentette ki Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi országgyűlési képviselőjelölt szerdán Budapesten. Bús Balázs, volt kerületi polgármester azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy az óbudai Fidesz-KDNP-frakció kezdeményezésére összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés határozatképtelenség miatt elmaradt. 

A kormánypárti politikus közölte, az egyik ügy, amiért kezdeményezett a frakció rendkívüli ülést, az az hogy tiltakozzanak a Mocsárosdűlő egy részének ingyenes haszonkölcsönbe adása ellen. Azt kezdeményezték, hogy a kerületi képviselő-testület határozatban szólítsa fel Karácsony Gergely főpolgármestert és a Fővárosi Közgyűlést, vonja vissza döntését. A rendkívüli ülés kezdetén a teremben aktivisták három molinót tartottak a kezükben, ezeken az volt olvasható: „El a kezekkel a Mocsárostól!”; „Elég az erőszakból! Nem kérünk az akasztásból!”; valamint „Nem akarunk lakóparkot a Mocsáros-dűlőn!”.

 A Fidesz III. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje, a kerület volt polgármestere a Magyar Nemzet megkeresésére részletezte, hogy annak ellenére, hogy az egész területen változtatási tilalom van és zöldövezetté van nyilvánítva, a főváros engedélyével egy lovascentrumot akarnak ott megépíteni. Bús Balázs úgy fogalmazott: a Mocsárosdűlő védett területéből Karácsony Gergely egyszemélyi döntéssel egy 2,5 hektáros részt pályázat nélkül, fű alatt átjátszott egy Zabszalma nevű zuglói alapítványnak, akik ott lovardát működtetnének. 

A képviselőjelölt kiemelte, hogy ezt úgy tette meg a főváros első embere, hogy sem a helyi önkormányzatot, sem a helyieket nem tájékoztatták erről. 

Bús Balázs hangsúlyozta azt is, hogy egyébként az új lovardához semmilyen közműszolgáltatás nem áll rendelkezésre. Mint mondta, mobil infrastruktúrát és konténerépületeket helyeznének el, azokban lennének a lovak, az öltözők, a mosdók, valamint az irodák is,és a környéken lakók okkal félnek a zajtól, a portól, az ideáramló és parkoló autóktól, a zöldterület megszűnésétől. 

Amúgy a helyszíntől pár száz méterre, nem természetvédelmi területen évtizedek óta működik egy lovarda, az Aranypatkó, ezért nem tudni, mi szükség egy újabbra

– emelte ki Bús Balázs. A képviselőjelölt emlékeztetett arra is, hogy 2018 óta, még az ő vezetése alatt rendelte el és a jelenlegi önkormányzati vezetés helyben is hagyta a Mocsárosdűlő védett területté nyilvánítását.

A Mocsárosdűlő ügyéről korábban a Metropol kiemelte, hogy Kiss László III. kerületi polgármester korábban azt állította; még csak kérés sem érkezett hozzá a Mocsárosdűlő beépítése kapcsán, de ezt megcáfolta többek között Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója is. 

Kiss Lacival megvan a deal, itt pedig lakások lesznek

– mondta Barts a december 3-án közzétett Anonymus-videó szerint. Úgy tudni, a fenti mondat 2021. május 5-én, a fővárosi vagyonkezelő Attila úti épületében hangzott el, ahogy az is, hogy Kiss László már rá is bólintott a beépítésre, és „a terület árazása folyamatban van”. A Metropol kiemelte azt is, hogy Bús Balázs, Óbuda korábbi fideszes polgármestere január 9-én tett közzé egy nyílt levelet Karácsony Gergelynek címezve, amelyben a Mocsárosdűlő megvédését kéri. Ebben leírja, hogy 

Óbuda lakosságát hónapok óta bizonytalanságban tartja a kerület baloldali városvezetése a területtel kapcsolatban, és arra kéri a főpolgármestert, hogy a Mocsárosdűlő teljes egészére terjessze ki a „zöld közpark” besorolást. 

Ugyan tavaly december 20-án a III. kerületi képviselő-testület – a polgári frakció javaslatára – a Mocsárosdűlő területének 70 százalékát visszaminősítette természeti területté, azonban 268 000 négyzetméter továbbra is beépíthető. 

A Bús Balázs által kezdeményezett rendkívüli testületi ülés 9 órától kezdődik, a fejleményekről lapunk is beszámol majd. 

Borítókép: elkezdődött a Mocsárosdűlő parcellázása ( Forrás: Facebook )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.