időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo
A Medián szerint a bizonytalanok döntése sem billentené az eredményt a baloldal javára

Medián: Ötven százalékon a Fidesz–KDNP, negyven százalékon a baloldali közös lista

Magyar Nemzet
Forrás: Hvg.hu
2022.03.30. 10:18 2022.03.30. 13:05
Medián: Ötven százalékon a Fidesz–KDNP, negyven százalékon a baloldali közös lista

128 mandátumot jósol a Medián a Fidesz–KDNP-nek, 71-et az ellenzéki közös listának, a kormánypártok ötven, a baloldal negyven százalékra mért támogatottsága mellett – derült ki a Hvg.hu-n megjelent kutatásból

A Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség negyven százalékának, a választani tudó szavazók ötven százalékának a támogatását élvezi. 

A tapasztalatok szerint a várható tényleges szavazatarányokat az utóbbi szokta a legjobban közelíteni, ezért a Medián mandátumbecslése a választani tudók szavazatmegoszlásán alapul.

Mint írják, mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek nyolcvan százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni. 

Ez – bár az ilyen »ígéretek« többnyire felülbecslik a majdani valóságot – akár rekordrészvételt is jelezhet.

A Medián felhívja a figyelmet arra, hogy túl sok tartaléka ezek után egyik politikai erőnek sem lehet, mégis érdemes figyelmet fordítani azokra, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Ez a 12 százalékot kitevő szavazóközönség szinte pontosan három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni. 

Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A Medián felméréséből kiderül, a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Látványos, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26.

Nehéz lenne kétségbe vonni, hogy a Fidesz pozícióját a háborútól való félelem is erősítette, mindenesetre a jelek szerint Orbán Viktor rövid bizonytalankodás után hatékonyabban építette be kampányába az emberek biztonság- és stabilitásigényét, mint az ellenzék – állapítja meg a Medián.

A válaszokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz szavazótáborának többsége jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Forrás: Medián

Borítókép: Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra a csíkszeredai főkonzulátuson 2018. március 29-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.