Medián: Ötven százalékon a Fidesz–KDNP, negyven százalékon a baloldali közös lista

A kutatás szerint a bizonytalanok döntése sem billentené az eredményt a baloldal javára.

Magyar Nemzet
Forrás: Hvg.hu2022. 03. 30. 10:18
null
Csíkszereda, 2018. március 29. Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyûlési választásra a csíkszeredai fõkonzulátuson 2018. március 29-én. Már csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ, de szavazati joggal bíró választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken. MTI Fotó: Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

128 mandátumot jósol a Medián a Fidesz–KDNP-nek, 71-et az ellenzéki közös listának, a kormánypártok ötven, a baloldal negyven százalékra mért támogatottsága mellett – derült ki a Hvg.hu-n megjelent kutatásból

A Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség negyven százalékának, a választani tudó szavazók ötven százalékának a támogatását élvezi. 

A tapasztalatok szerint a várható tényleges szavazatarányokat az utóbbi szokta a legjobban közelíteni, ezért a Medián mandátumbecslése a választani tudók szavazatmegoszlásán alapul.

Mint írják, mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek nyolcvan százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni. 

Ez – bár az ilyen »ígéretek« többnyire felülbecslik a majdani valóságot – akár rekordrészvételt is jelezhet.

A Medián felhívja a figyelmet arra, hogy túl sok tartaléka ezek után egyik politikai erőnek sem lehet, mégis érdemes figyelmet fordítani azokra, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Ez a 12 százalékot kitevő szavazóközönség szinte pontosan három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni. 

Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A Medián felméréséből kiderül, a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Látványos, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26.

Nehéz lenne kétségbe vonni, hogy a Fidesz pozícióját a háborútól való félelem is erősítette, mindenesetre a jelek szerint Orbán Viktor rövid bizonytalankodás után hatékonyabban építette be kampányába az emberek biztonság- és stabilitásigényét, mint az ellenzék – állapítja meg a Medián.

A válaszokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz szavazótáborának többsége jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Forrás: Medián

Borítókép: Levélszavazatok leadása az április 8-i magyarországi országgyűlési választásra a csíkszeredai főkonzulátuson 2018. március 29-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.