időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Nem tette le az esküt a baloldali delegált

Forrás: bama.hu
2022.03.22. 19:48 2022.03.22. 19:54
Nem tette le az esküt a baloldali delegált

Nem volt hajlandó felesküdni az alaptörvényre, ezért bukta a helyét egy baloldali delegált a választási bizottságban a mohácsi székhelyű Baranya 4-es országgyűlési választókörzetben – értesült a Dunántúli Napló biztos helyi forrásból.

Mint ismert, ahhoz, hogy valaki Magyarországon tagja lehessen egy helyi választási biztosságnak a parlamenti választáskor, olyan esküszöveget kell elmondania, mely az alaptörvény iránti hűséget is tartalmazza. 

A Baranya megyei hírportál, a Bama.hu információi szerint a baloldali pártok delegáltja erre nem volt hajlandó. 

A baloldalon régi kampányfogás az alaptörvény illegitimnek bélyegzése, valamint az az ígéret, hogy a szivárványkoalíció győzelme esetén akár feles többséggel is módosítanák az ország legfontosabb jogforrását, amely sokak szerint alkotmányos puccsnak minősülne.

Bár választóiknak gyakran beszélnek arról, hogy a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény – amely felváltotta a Rákosi-korszakban megalkotott 1949-es alkotmányt – elfogadhatatlan, a baloldal prominens személyiségeinek jelentős része már felesküdött a dokumentumra. 

Nemcsak a kormány tagjainak kell ugyanis esküt tenniük arra, hogy hűek lesznek az alaptörvényhez, hanem az országgyűlési képviselőknek, az önkormányzati képviselőknek és a polgármestereknek is. 

Így tett megválasztása után Pécs polgármestere, Péterffy Attila is a többi magyarországi baloldali polgármesterrel, önkormányzati vagy ország­gyűlési képviselővel egyetemben. 

Emlékezetes, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mikor még szóba jött lehetséges miniszterelnök-jelöltként, úgy nyilatkozott: ha kormányfő lesz, nem fog felesküdni az alaptörvényre. A főváros vezetőjének fenyegetőzése igencsak meghökkentette a közvéleményt, hiszen 2014-ben, zuglói polgármesterré választása után letette azt az esküt, amit 2022-ben már nem akart volna.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Egy nő leadja szavazatát az ungvári magyar főkonzulátuson az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án (Fotó: MTI/Nemes János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.