Nincs megállás, folyamatos a menekülthullám a határon

A beregsurányi határátkelőnél egy magányos férfi várakozott ukrán rendszámú autójában. Elmondta, várja a feleségét, aki gyalog ment át a határon, hogy ellenőrizze beregszászi üzletüket, és amit el tud adni a romlandó árukból, azt megteszi, ugyanis már fosztogatnak Kárpátalján. Ő egyébként 57 éves, megkapta a katonai behívóját, és még időben átjöttek Magyarországra.

Losonczi Kata
2022. 03. 01. 20:24
20220301 tiszabecs ukran menekultek havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mélyszegénységben élőknek is jutott szállás

Egy mezővári kislány söpröget a szamosszegi Művelődési Házban. A település önkormányzata több mint 170 embert fogadott be Kárpátalja három településéről, akik szinte valamennyien roma származásúak. 

Gergely Lajos polgármester elmondta, hogy a település önkormányzata a tornatermet is átalakította szállássá. A település saját konyháján főz, adományokból étkeztetik a menekülteket, akiknek nyolcvan százaléka gyerek. 

A helyi védőnőnek és a gyermekorvosnak nagyon sok a dolga, van olyan kisgyerek, akinek sztómája van – vagyis kivezették a vastagbelét –, sok gyerek betegeskedik, és van több várandós anyuka, egyikük napokon belül szülni fog. Férfiakat nem találtunk, ugyanis nekik nem volt szerencséjük, nem engedték át őket a határon.

Kormányszóvivői látogatás

Szentkirályi Alexandra a Máltai Szeretetszolgálat beregsurányi melegedőjét kereste fel, ahová folyamatosan szállították az embereket az önkéntesek a határról. Sokan a háziállataikat is elhozták. Többségüknek van hová menni, csak az utazásukat szervezik meg vagy éppen pótolják az elveszett okmányaikat. Azok, akik még nem tudják, mi lesz velük, maradhatnak a kialakított szálláshelyen. 

A kormányszóvivő megerősítette, a szervezetek jól teljesítik dolgukat, kiemelte, mindenkiről gondoskodni fognak, és kizárt, hogy katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába.

Több száz emberről gondoskodnak Tiszabecsen

Szendvicsekkel, forró teával, meleg levessel várták az önkéntesek a buszokkal érkező kárpátaljaiakat. Többségük ukrán nyelven beszélt, sem oroszul, sem angolul nem szólaltak meg. Jó szituált hölgyek szálltak le, az tisztán látszott, hogy nem anyagi problémáik vannak, hanem a félelem az, ami elűzte őket otthonaikból. Nekik lehetnek tartalékaik, és van hová menniük. 

Több kárpátaljai magyar viszont arról számolt be, mivel jelenleg nincs munkahelyük, így pénzük is alig van. A nyugdíjak értéke Ukrajnában átlagban harmincezer forint, miközben az ukrán hadsereg egymillió forintnak megfelelő hrivnya ígéretével toboroz harcosokat.

Borítókép: Menekültek Tiszabecsen (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.