Zavaros pénzügyi háttérrel működik az adathalász DatAdat

Nem tudni, kik finanszírozzák azt a datadatos adathalász-céghálót, amely, mint kiderült, anyagilag is segítheti Márki-Zay Péter kampányát. A vállalatcsoportnak a magyarországi kampányon dolgozó ausztriai cégének tulajdonosi hátterében viszont olyan személyek is feltűnnek, akik cégeiken keresztül a Panama-akták offshore-botrányhoz köthetők.

Forrás: Index2022. 03. 28. 16:04
null
Hongkong, 2016. április 4. A Mossack Fonseca panamai székhelyû ügyvédi iroda egyik hongkongi részlegének cégtáblájáról készült kép 2016. április 4-én. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. Az eltitkolt offshore vállalatokról kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel. (MTI/EPA/Alex Hofford) Fotó: ALEX HOFFORD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután kiderült, hogy Márki-Zay Péter a DatAdat Professional Kft. nevére kérte a számlát egy vecsési étteremben, azt követően, hogy ő és kampánycsapata ott étkeztek egy helyi rendezvény után, felmerült a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja is – írja az Index.

Márki-Zay a hallgatást választotta

Az Index erre vonatkozó kérdéseire a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem válaszolt, és a kormánypártok hétvégi érdeklődésére sem reagált. Mint ismert, Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője kérdezte az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a témában.

A kormánypárti politikus arról érdeklődött, hogy mennyi pénzt kapott külföldi forrásokból Márki-Zay Péter a kampányára, pontosan milyen munkákkal bízta meg a DatAdatot, és mennyit fizetett ezekért, miért a cég fizeti a vacsoráit, és mi mást fizetett még a vállalat, valamint hogy miről egyeztetett Bajnai Gordonnal, miket vár el a volt miniszterelnök a jelenlegi ellenzéki jelölttől?

Rejtélyes finanszírozó a háttérben

De vajon tényleg lehet külföldi pénz is az ellenzék kampányát segítő, Ausztriában működő adathalászcégben, amelyen keresztül Márki-Zay Péter kampányát is finanszírozhatják? – teszi fel a kérdést cikkében az Index.

Egy, a lap birtokába került beszélgetésben Ficsor Ádám, Bajnai Gordon volt titkosszolgálati minisztere és jelenlegi datadatos üzlettársa a következőket mondta:

Tulajdonképpen én egy tulajdonos vagyok. Vannak tulajdonostársaim, és van befektetőnk, egy kockázati alap, amely befektet a vállalatba.

Panamai offshore-kapcsolatok a Datad.at mögött

A Datad.at nevű osztrák leányvállalatnál Ficsor Ádám tulajdonostársai közül az egyik Molnár István, aki részvényese és igazgatósági tagja is a cégnek. A férfi egyben a Sea Manager LTD magyarországi képviseletére jogosult személy is, ami egy Gibraltáron bejegyzett cég, amelynek tényleges tulajdonosa a Nimrod Nominees Limited nevű vállalat, amely viszont az adóparadicsomként elhíresült Belize-ben van bejegyezve.

Ez a vállalat több tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató, úgynevezett fedőcéget – Vulper Limited, Storm Media International Limited, Andromeda Consultants Limited, Blue Horseshoe ACS Limited – is birtokol.

Ezek közül a fedőcégek közül kettőnek korábban az a Tosca Nominees nevű vállalat volt a tulajdonosa, amely a Panama-akták néven elhíresült botrány során lepleződött le. A Tosca korábban 116 céget hozott létre és irányított az Egyesült Királyságban.

A Tosca Nominees egy Research Consultants Limited S.A. nevű panamai vállalat társtulajdonosa is a Cheswick Inc. és az Eastshore Inc. nevű cégekkel együtt, amelyek irodája megegyezik Mossack Fonseca & Co. irodáinak címével.

A Panama-akták néven elhíresült botrányban érintett Mossack Fonseca & Co. neve onnan ismert, hogy az ügyvédi iroda alapítványokat hozott létre annak érdekében, hogy elrejtse kliensei vagyonát. A Mossack Fonseca & Co. valósnak hangzó, de hamis neveket használt, mint például a Faith Foundation és a Brotherhood Foundation, ami hitelességérzetet adott, miközben az átutalásokat adományként álcázhatták. Így ügyfelek százainak a vagyona elrejtésében segédkezett a jogi cég.

A DatAdatban is tulajdonosként szereplő Molnár István cége körül kialakított rendkívül bonyolult cégháló lényege az Index szerint minden valószínűség alapján az, hogy a Tosca Nominees annak érdekében, hogy leválassza magát a Panama-akták nevű offshore-botrányról, a cég a leányvállalatainak részvényeit áthelyezte egy társcégbe, jelesül a Nominees Limitedbe.

A DatAdat mögött tehát olyan, a Panama-akták offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy elrejtsék egyes cégek finanszírozói hátterét, és a tőkét, ami a vállalkozások mögött van – olvasható az Index cikkében, melynek eredeti változata IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A Mossack Fonseca panamai székhelyű ügyvédi iroda egyik hongkongi részlegének cégtáblájáról készült kép 2016. április 4-én (Fotó: MTI/EPA/Alex Hofford)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.