Gyermekvédelmi népszavazás: tömeges választási csalás gyanúja merült fel

Több választópolgár is arról számolt be, hogy nem automatikusan, hanem csak külön kérésre vehették át az íveket.

Forrás: Facebook, Origo2022. 04. 03. 14:01
null
Csíkszereda, 2022. április 3. Lepecsételik a szavazólapot a magyarországi országgyûlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország csíkszeredai fõkonzulátusán 2022. április 3-án. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel hét óráig a szavazásra jogosultak 1,79 százaléka, kilenc óráig a 10,17 százaléka, 11 óráig a 25,46 százaléka, 13 óráig pedig a 40,01 százaléka adta le a szavazatát. Összevetve az országgyűlési képviselő-választás részvételi adataival, ahol reggel hét óráig a választópolgárok 1,82 százaléka, kilenc óráig a 10,31 százaléka, 11 óráig 25,77 százaléka, 13 óráig pedig a 39,55 százaléka élt a szavazati jogával, észrevehető, hogy bár csekély mértékben, de kisebb a részvételi arány. 

A részvételi arányok közötti eltérés oka lehet az is, hogy

vannak olyan szavazókörök, ahol a szabályokkal ellentétben nem automatikusan adják a választópolgárok kezébe a gyermekvédelmi népszavazás kérdéseit tartalmazó lapot, hanem csak akkor, ha külön kérik azt. 

Az Origó több forrásból úgy értesült, többen jelezték a közösségi oldalakon, sőt lapunk munkatársai is tapasztalták, hogy vannak helyek, ahol a szavazatszámláló bizottságban ülők megkérdezik, hogy 

A népszavazási lapot is kéri?, vagy Ezt is kéri?

és ha igennel válaszolnak, csak akkor adják át az ívet. A törvény szerint azonban ez így nem szabályos, mivel automatikusan át kellene adniuk az ívet, amelyet az állampolgárok ezt követően vagy elfogadnak, vagy elutasítanak.

Forrás: Origo

A szavazókörökben tapasztalt anomáliákra reagálva a Nemzeti Választási Iroda közleményt adott ki, amelyben felhívták a figyelmet, hogy a szavazatszámláló bizottságoknak 

a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük.

Az NVI rögzítette: a szavazatszámláló bizottságoknak kérés nélkül kell biztosítaniuk a választópolgároknak, hogy mindkét választástípus névjegyzéki rovatát aláírhassák. A szavazólapokat pedig az aláírásnak megfelelően kell átadniuk a választópolgárnak.

A történtek kapcsán a fideszes Hende Csaba szándékos, tömeges választási csalásra hívta fel a figyelmet. A Vas megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője szerint

a szándék világos: a kérdezők politikai okból csökkenteni kívánják a népszavazáson résztvevők számát.

Borítókép: Lepecsételik a szavazólapot a magyarországi országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.