Gyurcsányékra vagy a Párbeszédre szállhat Márki-Zay mandátuma

A DK-t vagy a Párbeszédet juttathatja plusz egy országgyűlési mandátumhoz Márki-Zay Péter, attól függően, hogy átveszi-e, és ha igen, átadja-e a saját megbízatását. Az biztos, hogy Karácsony Gergely helyére Szabó Rebeka ül be a parlamentbe, míg a mandátumáról lemondó Dobrev Klára a jobbikos Végh Noéminak engedi át képviselői helyét. Mindeközben Márki-Zay Péter megerősítette, hogy a csúfos választási kudarc ellenére pártot alapítana. 

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 5:50
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal közös listájának második helyén álló Dobrev Klára, illetve a harmadikon szereplő Karácsony Gergely már korábban közölte, hogy a választások után nem veszik át országgyűlési mandátumukat. Dobrev szerint bár itthon is sok a teendő, inkább megtartja EP-képviselőségét,

 Karácsony pedig csak abban az esetben ült volna be egy hónapra a parlamentbe, ha a baloldal győz a választáson.

A főpolgármesternek erre úgy lett volna lehetősége, hogy a mandátumot nyert országgyűlési képviselőknek a jogszabályok alapján harminc napon belül kell az összeférhetetlenségüket megszüntetni. Karácsony szavai szerint „tiszavirág-életű mandátumát” arra használta volna, hogy benyújtson egy budapesti és agglomerációs ügyeket rendező, Magyarország szíve nevű törvényjavaslatot.

Nyilatkozatai alapján a baloldali listát vezető, bukott miniszterelnök-jelölt szintén nem lesz az Országgyűlés tagja, Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere marad.
A Magyar Nemzet baloldali forrásai egyelőre nem tudták megmondani, hogy pontosan kikre szállnak a nevezett mandátumok. Elmondásuk szerint az biztos, hogy 

Karácsony Gergely átveszi az országgyűlési mandátumát, amit Szabó Rebekának ad át, így a zuglói alpolgármester lesz helyette országgyűlési képviselő.

Dobrev Klára nem veszi át a mandátumát, mivel akkor le kellene mondania az EP-képviselőségről, így viszont a közös lista ugrik egyet előre – magyarázták forrásaink.

Mivel a baloldali összefogás listája 38 képviselői helyet szerzett, így 

a 39. helyen szereplő jobbikos Végh Noémi juthat be a parlamentbe.

A nagy kérdés az, hogy Márki-Zay átveszi-e, és ha igen, akkor átadja-e a felhatalmazását. Amennyiben nem veszi át, akkor a baloldali képviselőjelöltek megint csak egyet ugranának előre a közös listán, így a negyvenedik helyen álló DK-s politikus, Manhalter Dániel juthatna országgyűlési képviselői helyhez.

Ha azonban Márki-Zay átveszi és átadja mandátumát, azt a korábbi ellenzéki megállapodás szerint egy párbeszédes politikus részére kellene megtennie. Forrásaink szerint ez Kocsis-Cake Olivio vagy Dorosz Dávid lehet.
Mindeközben Márki-Zay Péter megerősítette, hogy a csúfos választási kudarc ellenére pártot alapítana. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a Partizánnak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy nem távozhat a politikából, mert sok százezer ember van, aki összefogott, és erre nagy szükség van, mert nehéz idők jönnek. Később az ATV-ben is közölte, hogy új pártot alapít, szerinte ezzel még tartozik azoknak a fiataloknak és jobbolda­liaknak, akik segítették őt az elmúlt hónapokban.

Maradok a politikában, és a Mindenki Magyarországa Mozgalommal kiállunk mindenki mellett, akit a hatalom meg akar félemlíteni. Szükség van egy olyan jobboldali magyar pártra, amire a Fideszben csalódott konzervatívok is szavazhatnak, és amely tagja lehet majd az Európai Néppártnak, ahonnan kirakták a Fideszt

– mondta Márki-Zay Péter.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.