Új pártot alapíthat Márki-Zay Péter

Az lett volna tisztességes és demokratikus, ha a bukott pártok elnökei Gyurcsányostul, Jakabostul lemondtak volna. Ezt nyilván nem teszik meg, ezért hárítják a felelősséget Márki-Zay Péterre – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán a választások eredményéről. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint Márki-Zay várhatóan nem veszi át országgyűlési mandátumát, hanem Hódmezővásárhely polgármestereként saját pártot hozhat lére, amely a 2024-es EP-választáson méretné meg magát.

Bákonyi Ádám
2022. 04. 05. 6:05
null
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Márki-Zay Péter átvenné a mandátumát, a Párbeszéd képviselőcsoportjába kellene beülnie. Mivel nem tartozik a csapathoz, aligha lehetne frakcióvezető, legfeljebb egy ország­gyűlési bizottsági tagságot, esetleg elnöki posztot kaphatna. Mivel se pártja, se frakciója, mindennek nem lenne különösebb értelme

 – mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán a Fidesz újabb kétharmadát és Márki-Zay csúfos bukását hozó vasárnapi választásról. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója emlékeztetett: korábban maga Márki-Zay Péter mondta, hogy ha nem nyer egyéniben, akkor nem veszi át a mandátumát. Erre utal, hogy tegnap a Telexnek úgy nyilatkozott a kérdésről: 

most Hódmezővásárhelyre akar koncentrálni.

 Kiszelly Zoltán szerint Márki-Zay minden bizonnyal marad polgármester, közben pedig nekifuthat a korábban emlegetett hetedik párt létrehozásának.

– Ahhoz, hogy tovább politizálhasson, saját pártra van szüksége. A számok ismeretében célszerűbb lenne, ha a Mindenki Magyarországa Mozgalmat alakítaná párttá, hiszen ott vitathatatlanul ő az első számú politikus, mintsem alapítani egy teljesen új pártot, ahol MDF-árvákkal kellene osztoznia a vezetésen – mondta a politológus, aki szerint az új formáció a 2024-es EP-választáson méretné meg magát.

Kiszelly Zoltán az összefogás fenntartásának tulajdonította, hogy Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc már a választás estéjén Márki-Zayt tette felelőssé a baloldal csúfos szereplé­séért. 

Ismert, a Jobbik elnöke kijelentette, „Márki-Zay Péter hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg az előválasztás után, és ebből az előnyből Fideszes kétharmadot csinált. Márki-Zay Péter októberben azt mondta, leváltotta az ellenzéket. Valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta.”  A DK elnöke pedig úgy fogalmazott: „Tudják, ha valaki nem elég bátor ahhoz, hogy nagyot álmodjon, akkor végül, mikor cselekedni kell, erőtlennek, rosszabb esetben gyávának bizonyul. Erőtlent meg gyávát nem bíznak meg, hogy vezessen bármit, különösképpen nem a hazát. Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják, kapitány attól lesz valaki, ha biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, lehet, hogy döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány. Azt hiszem, hogy igazuk van” – fogalmazott a DK elnöke.

Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány és Jakab mindenképpen az összefogás fenntartásában érdekelt, hiszen azon belül a DK és a Jobbik szövetsége a legerősebb. Hangsúlyozta: Gyurcsányéknak meg kell akadályozniuk, hogy a tizenegy mandátumot szerző Momentum létrehozza a Fidesztől balra lévő, ellenzékváltó harmadik pólust.

 Mindent összevetve az lett volna tisztességes és demokratikus, ha a bukott pártok elnökei Gyurcsányostul, Jakabostul lemondtak volna. Ezt nyilván nem teszik meg, ezért hárítják a felelősséget Márki-Zay Péterre

 – mondta Kiszelly Zoltán, aki kérdésünkre bicskanyitogató ostobaságnak nevezte, hogy a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje a választások estéjén a Fidesz győzelmét a náci Németországhoz hasonlította. – A történelem tanulsága, hogy Milosevics is népszerű volt, amikor a NATO bombázta, és Hitler is kétharmados többséget szerzett volna 1945-ben Németországban, amikor Berlin körbe volt véve – mondta Márki-Zay Péter.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.