Márki-Zay Péter politikai bosszúból számolhatott le alpolgármesterével

Le akarta váltani Márki-Zay Péter saját alpolgármesterét, azonban a titkos szavazás eredménytelensége miatt csak jogköreit tudta elvonni. A Fidesz–KDNP képviselői úgy nyilatkoztak, a város vezetőinek „egymás közti leszámolásában” nem akarnak részt venni, ezért kivonultak a napirend tárgyalásáról, a titkos szavazáson sem vettek részt. Eközben a vásárhelyiek nem értik, hogy miért számolt le Márki-Zay az alpolgármesterrel, ugyanis Kis Andrea véleményük szerint végigdolgozta a választási kampányt, és a lakosok ügyeit is jól intézi.

Magyar Nemzet
Forrás: MANDINER.HU2022. 04. 29. 6:54
null
20220312 dunaharaszti marki zay peter kampanyol havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hódmezővásárhely MSZP-s főállású alpolgármestere, Kis Andrea leváltását javasolta csütörtökön Márki-Zay Péter – számolt be az ügyről a Mandiner. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere közösségi oldalán azt írta:

„A mai közgyűlésen javaslatot tettem Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonására és Gyöngyösi Ferenc alpolgármesteri kinevezésére, mert a ciklus hátralévő részéhez személyi változtatásokra van szükség a hivatal vezetésében. Ezt a lépést a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokolta, de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánig halogattuk. Természetesen Kis Andrea pártjának semmi köze az ügyhöz, a kormányzati visszaélések elleni küzdelem továbbra is mindannyiunk közös célja” – tette hozzá a Facebookon Márki-Zay Péter, aki szerint nem politikai, hanem munkáltatói döntés született.

Márki-Zay azt is hozzátette, hogy náluk demokrácia van, ennek köszönhetően a közgyűlésen egy szavazat hiányzott a megbízás visszavonásához.

„Emiatt éltem a törvény adta jogkörömmel, és Kis Andreától alpolgármesteri feladatait teljes körűen megvontam. A döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében. A következő 2,5 évben a vásárhelyieknek tett választási ígéreteim betartására fogok törekedni, amihez hivatali beosztástól függetlenül továbbra is mindenkinek a segítségére számítok, és azt hálásan köszönöm.”

A polgármester a közgyűlésen kiosztott indítványban zárt tárgyalásra tett javaslatot, de Kis Andrea azt kérte, ahogy megválasztásáról, leváltásáról is nyílt ülésen döntsenek. A szocialista politikus a javaslathoz csak annyit fűzött hozzá, 

Márki-Zay Péter másképp képzeli az önkormányzat működését, ezért nem kíván a továbbiakban együtt dolgozni vele.

Cseri Tamás (Fidesz–KDNP) jelezte, a város vezetőinek „egymás közti leszámolásában” nem akarnak részt venni, ezért a Fidesz–KDNP képviselői kivonultak a napirend tárgyalásáról, a titkos szavazáson sem vettek részt. A minősített többségét igénylő indítványt a nyolc képviselő helyett csak hét támogatta, hárman nemmel szavaztak.

A vásárhelyiek nem értik a döntést

„Mi a baj vele, végigdolgozta a választási kampányt, és a lakosok ügyeit is jól intézi?!”; „Undorító ami a torony alatt folyik!”; „Kell a hely egy barátnak…”; „Gyöngyösinek nem elég a Penna!?”; „Tarts ki, Kis Andrea!” – ilyen és ehhez hasonló, értetlenkedő kommentek olvashatók a vásárhelyiek részéről a közösségi médiában Márki-Zay Péter döntése nyomán.

A városvezető akciója a jelek szerint a saját szimpatizánsai körében is kiverte a biztosítékot.

A helyi lakosok a Facebookon megdöbbenésüknek adnak hangot, nem értik, mi vezethette Márki-Zayt erre a döntésre. A Promenad24 korábban megírta:

a gigantikus választási bukás után indul a politikai leszámolás és tisztogatás a városházán.

„Működésbe lépett a »szeretet hatalma«, megmutatta az igazi arcát. De nézzék csak, mit szólnak mindehhez a vásárhelyiek!” – írja a Promenád, majd a helyiek kommentjeit ábrázoló képernyőfotókat mutat be. A helyi DK-s képviselő például azt írja:

Péter! Ezzel felrúgod a választási szövetséget, amit az önkormányzati választásokra kötöttünk. Ez politikai öngyilkosság!

A DK választókerületi elnöke egyébként személyesen is jelen volt a csütörtöki ülésen, és a történtek kapcsán korábban azt mondta: az elszabadult hajóagyúként viselkedő Márki-Zayt egyértelműen a politikai bosszú vezérli.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.