Rendőrök biztosítják a szavazás zavartalanságát

Állandó rendőri jelenlét van a szavazóhelyiségek környékén. Kérésre, adott esetben, az egyenruhások a szavazatszedő bizottsági elnököket is segíthetik a rendfenntartásban.

2022. 04. 03. 10:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési választás napján, 2022. április 3-án a rendőrség országos törzset működtet a Készenléti Rendőrségen, a fővárosi és a megyei rendőr-főkapitányságokon pedig csapatszolgálati törzseket – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség a szavazóhelyiségek környezetében nemcsak a választás napján, de az azt megelőző és az azt követő napokon is biztosítja a rendszeres rendőri jelenlétet.

Kiemelt szempont, hogy a közterületi szolgálat a rendőrség hatáskörébe tartozó jogsértésekre azonnal reagáljon, a szolgálatszervezés ennek a szempontnak a figyelembe vételével történt. A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság elnökének a feladata, amennyiben az indokolt, akkor a rendőr abban közreműködik.

A szavazás napján a rendőrség – többek között – biztosítja a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda, a Nemzeti Választási Központ működésének a zavartalanságát.

A választójog gyakorlásának a lehetősége a szolgálatban lévő rendőrök számára is biztosított – minden rendőri egység ennek megfelelően szervezte meg a szolgálatot. A hivatásos állományú rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.