időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

A rendszerváltás fiataljairól készít kutatást az MCC

Magyar Nemzet
2022.05.24. 15:00 2022.05.24. 15:29

– A középiskolájukat 1990 körül befejezők számára a felnőtt élet egyet jelent a rendszerváltás utáni első három évtizeddel. Mi is történt azóta? Mit is adott nekünk ez a három évtized? – erre a kérdésre keresi a választ a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Integet a múlt – Ilyenek voltunk: 30 év kérdőíve című kutatása.

A kutatást bemutató weboldalon olvashatjuk, hogy az MCC kiindulópontja az, hogy az osztálytalálkozók beszélgetései, volt osztálytársak sorsai legalább olyan sokat mondanak az ország történetéről, mint a szakértők és az adatsorok. 

– Nem csak kérünk, adunk is – egy tükröt kínálunk a középiskolát 1990 körül végzetteknek. Belenézhet valaki egyedül, az osztályával, az iskolájával – vagy a hasonló életet megélt sok-sok ismeretlen kortársával – írják.

– Ha egy osztályból tízen, egy iskolából negyvenen csatlakoznak a kutatáshoz, akkor a kérdőívet kitöltők számára a közösségükről külön, nekik szóló elemzést készítünk – természetesen a felismerhetetlenséget biztosító módon – teszik hozzá.