időjárás 22°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Bódis József: Újabb négymilliárd forinttal támogatják a kutatói utánpótlást

Magyar Nemzet
Forrás: ITM
2022.05.04. 19:23 2022.05.04. 19:31
Bódis József: Újabb négymilliárd forinttal támogatják a kutatói utánpótlást

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2022-es pályázatain is mintegy kétezer nyertes részesülhet ösztöndíjban összesen közel négymilliárd forint értékben – jelentette be Bódis József. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára kiemelte: a 2016 óta futó program első hat évében már több mint tízezer egyetemista, fiatal kutató kapott 22 milliárd forint támogatást a sikeres pályakezdéshez.

A 2022/2023-as tanévre meghirdetett felhívásokra az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló egyetemi hallgatók, a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók pályázhatnak. A hat kategóriában elnyerhető támogatások tehát a kutatói életpálya elejének minden szakaszát lefedik. Pályázni kizárólag elektronikus úton lehet, a benyújtási határidő a legtöbb konstrukciónál 2022. június 2. A részletes kiírások az ÚNKP hivatalos honlapján érhetők el.

A nyertesek kategóriától függően havonta 100-200 ezer forint közötti nettó támogatást kapnak 5–12 hónapos időszakra, az anyaintézmények pedig kutatási-működési támogatáshoz jutnak a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának erejéig.

Magyarországon 2010 óta megkétszereződött, európai összevetésben ezzel a legnagyobb mértékben nőtt a kutatók száma. Az ITM szakmai támogatásával hetedik alkalommal megvalósuló program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését

– fogalmazott Bódis József.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.