Gulyás: A realitásoktól az abszurditások ma már nem állnak távol Európában

A tárcavezető ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy világosan rögzítsék azokat a maguktól értetődő igazságokat, amelyek nélkül nem érdemes a politikában részt venni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 20. 14:29
GULYÁS Gergely
CPAC Hungary - Konzervatív fórum Budapesten Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormánynak ideológiai alapon lényegesen több barátja van az Amerikai Egyesült Államokban a Republikánus Párton belül, mint Nyugat-Európában – mondta a Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary 2022 elnevezésű konferencia második napján. Gulyás Gergely szerint a Republikánus Párt fő irányvonalát tekintve lényegesen közelebb áll a magyar kormány felfogásához. Szerinte ez azért van, mert a nyugat-európai kereszténydemokrata jobboldal elfogadja, hogy a mércét a baloldal, a liberálisok, újabban a zöldek határozzák meg, és ezek között a szabályok között igyekszik működni.  Mint fogalmazott, 

amikor az Európai Parlament határozatot hoz arról, hogy a férfiak is szülhetnek, akkor nem csoda, hogy sokan érezzük úgy, hogy kontinens főbb politikai irányvonala, a liberális–zöld–baloldali irányvonal nagyon eltávolodott tőlünk.

Ezzel szemben – folytatta könnyű alternatívát mutatni, mert csupán azt kell mondani, amit a magyar alkotmány is kimond, hogy az apa férfi, az anya nő. Megjegyezte, azt már az alkotmány nem mondja, talán abszurditás is lenne, ha mondaná, hogy a férfiak pedig nem szülhetnek, de a 

realitásoktól ma már az abszurditások nem állnak távol Európában.

A tárcavezető ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy világosan rögzítsék azokat a politikai álláspontokat, véleményeket, megkérdőjelezhetetlen és maguktól értetődő igazságokat, amelyek nélkül nem érdemes a politikában részt venni. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá elmondta, a kormány 2010 óta nagyon sokat tett azért, hogy Magyarországon jelen legyenek a maguktól értetődő igazságok, ezeket senki ne kérdőjelezze meg, és az élet minden területén világosan megismerhetőek legyenek. Mint mondta, Magyarországon a rendszerváltás után azok akarták megmondani, hogy milyen a liberális demokrácia, akik korábban a kommunista diktatúra működtetői közé tartoztak. 

Ők éppen azért tekintenek fékezhetetlen gyűlölettel a jelenlegi kormányra, mert ezt nem hagyta, és demokratikus választásokat nyert velük szemben 2010 óta negyedszer. 

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy Magyarországon van konzervatív sajtó és a think tank-világban is van egy erős polgári, jobbközép, konzervatív jelenlét, ami lehetőséget ad a politikai versenyre, és arra is, hogy az élet más területén is világossá tegyenek alapvető szabályokat. Ilyen szabálynak nevezte a gazdasági versenyképességet és azt, hogy mindenkinek legyen lehetősége dolgozni. Ennek kapcsán kiemelte, hogy 

a kormány 2010-ben megszüntette a segélyezési rendszert, és állami közmunkaprogramot vezetett be. A 12 százalékos munkanélküliség mostanra 3,5 százalékra csökkent, és egymillióval többen dolgoznak, mint egy évtizeddel ezelőtt 

– részletezte a tárcavezető, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány az ideológiából következő gyakorlati cselekvésben is el tudott érni eredményeket. Erre a Magyar falu programot hozta példaként, amelynek köszönthetően – az urbanizációs hatásokkal szemben – elérték, hogy Magyarország 3200 kistelepüléséből 1200-ban nőtt a népesség. Szerinte ez is jó példa arra, hogy egy ideológiailag világos konzervatív politikának van gyakorlati következménye, és ha a megvalósítás jó, akkor gyakorlati haszna is lesz az ország, az egyének és a politikai közösség számára is. 

Borítókép: Gulyás Gergely beszédet mond a CPAC-fórum második napján a Bálna Budapestben. (Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.