Másfél milliós csecsemőgondozási díjat kaphat az államtól Bősz Anett

A 2021-től elérhető csed 100-nak köszönhetően korábbi nettó fizetésénél is magasabb összeg jár a DK egykori országgyűlési képviselőjének, jövőbeli főpolgármester-helyettesének. Állami támogatásra lehet jogosult Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő is.

2022. 05. 12. 5:55
BŐSZ Anett; VARGA-DAMM Andrea; SZABÓ Tímea
Budapest, 2019. április 18. Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvívője, országgyűlési képviselő beszél, mögötte Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője (b) és Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője (j) az ellenzéki képviselőnők és a hitelkárosultak közös sajtótájékoztatóján, a Kossuth téren 2019. április 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten jelentette be közösségi oldalán Bősz Anett volt országgyűlési képviselő, hogy gyermeket vár. Megnéztük, milyen családtámogatásokra lesz jogosult a magyar családpolitikát korábban több alkalommal is éles kritikával illető baloldali politikus.

Emlékezetes volt, hogy a korábbi országgyűlési képviselő a kormány 2019-ben bejelentett családvédelmi akciótervét még egy közismert női magazin átszerkesztett változatához fűzött kommentárjával gúnyolta ki. Bősz Anett az „ELLEK”-re átnevezett magazinhoz azt írta közösségi oldalas bejegyzésében: „trendi tippek a 7 pontos akciótervhez”.

Az akcióterv elemein kívül a kormány tavaly óta a csecsemőgondozási díjat is megnövelte, erre pedig Bősz Anett is jogosult lesz. Közösségi oldalán azt írta, hogy előreláthatólag hat hetet lesz otthon születendő gyermekével, mielőtt a DK főpolgármester-helyetteseként újra munkába áll majd. Ez idő alatt még a parlamenti frakcióvezetői fizetése alapján (amit mandátumuk megszűnése után még három hónapig kézhez kapnak az országgyűlési képviselők) több mint 1,7 millió forintnyi állami támogatásra lesz jogosult.

Ez magasabb, mint a korábbi nettó fizetése, és figyelembe véve, hogy az országgyűlési képviselők fizetését 2022. március 10-én is megemelték, még feljebb is kúszhat az összeg.

A csecsemőgondozási díj a gyermek várható születése előtt négy héttel már igénybe vehető, és maximum fél évig jogosultak rá az édesanyák, így Bősz Anett akár már júliustól kaphatja a transzfert (közösségi oldalán azt írta, gyermeke augusztus elsején fog születni). Amennyiben születendő gyermeke után adókedvezményt is igénybe vesz, úgy az ellátás összegét további havi tízezer forinttal növelheti.

A leendő főpolgármester-helyettest megkérdeztük elektronikus levélben, hogy a Városházától kapott fizetése alapján igényel-e majd csedet, illetve egyáltalán milyen állami támogatásokat vesz igénybe, azonban lapzártánkig nem válaszolt megkeresésünkre.

A családtámogatási kalkulátoron végzett számításokból az is kiderül, hogy Bősz Anett és férje, Csőzik László (Érd ellenzéki polgármestere) jogosultak lehetnek a tízmillió forintos babaváró támogatásra, emellett pedig az első házasok kedvezményére is, amely két évig jár, és összesen 120 ezer forintot tesz ki.

Egy másik baloldali politikus, Donáth Anna, a Momentum elnöke is nemrégiben jelentette be, hogy gyermeket várnak. Az európai parlamenti képviselőtől szintén megkérdeztük, hogy igénybe veszi-e a magyar állam által nyújtott támogatásokat, hiszen három és fél millió forintnak megfelelő euróban kapott fizetéséből Magyarországon is adózik. Az bizonyos, hogy a tízmillió forintos babaváró támogatásra ő, és férje is jogosultak lennének. Megkeresésünkre a Momentum elnöke tegnap esti lapzártánk után közölte; 

eddig nem vett igénybe állami támogatásokat.

Régi-új káderek a Városházán. Várhatóan a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén választják meg főpolgármester-helyettesnek Bősz Anettet, aki az április 3-án tartott választásokon nem tudott egyéni mandátumot nyerni az érdi választókerületben, és a baloldali listáról sem került be az új Országgyűlésbe. A DK azért jelölhetett új politikust Karácsony Gergely helyettesének, mert Gy. Németh Erzsébet viszont a Gyurcsány-listáról bejutott a parlamentbe. A régi-új honanya képviselői helyére a DK Élő Norbertet, a párt korábbi hegyvidéki polgármesterjelöltjét delegálta a Fővárosi Közgyűlés képviselőjének.

Borítókép: Bősz Anett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.