Navracsics Tibor: A mi nagy kihívásunk a munkaerő megtartása

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős leendő miniszter szerint megegyezést kell találni az EU-val.

Magyar Nemzet
Forrás: VEOL.HU2022. 05. 17. 19:48
Navracsics Tibor
20220204 Veszprém Interjú Navracsics Tibor felelős kormánybiztos - Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa program - a Veszprém Kunszt!-ban Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló Fotó: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor interjút adott a Veol.hu-nak, amiben a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős leendő miniszter elmondta: az egyik feladat az, hogy a fejlesztéspolitikában a területi szempontokat az eddigieknél hangsúlyosabban jelenítsék meg.

– Ez talán összefüggésben van azzal, hogy az elmúlt egy évben az észak-dunántúli gazdaságfejlesztési övezet kormánybiztosa voltam, és számtalanszor érveltem amellett, hogy ez a terület némileg más problémákkal küzd, mint az ország többi régiója. Úgy érzem, hogy az országos fejlesztéspolitika ma ezt még nem ismeri el – jegyezte meg Navracsics. 

Mint mondta, a feladata az, hogy a ciklus végéig, 2026-ig kiépítsenek egy olyan fejlesztéspolitikai intézmény- és szempontrendszert, amely lehetővé teszi, hogy az itt élők sajátos érdekeiket jobban tudják érvényesíteni a fejlesztéspolitikában, illetve a fejlesztéspolitika jobban tudja támogatni az itteni szempontokat. 

– A Balaton környékén ez a turizmus és a ma is jelen lévő közigazgatási széttagoltság. Három megyéhez, három tervezési-statisztikai régióhoz tartozik a tó. Ha összehangoltabb Balaton-politikát akarunk, akkor a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szerepét is erősítenünk kell. Az Észak-Dunántúl különleges szempontjai abból adódnak, hogy mi közelebb vagyunk Nyugat-Európához, az ottani munkaerőpiacokhoz, mint az ország többi része, ezért sokkal nagyobb kihívás az itteni vállalkozók számára a munkaerő, a munkavállalók megtartása – húzta alá a régi-új miniszter, aki szerint itt elsősorban versenyképességi szempontok vannak. 

– Az ország többi régiójában elsődleges cél, hogy miként tudnak felzárkózni a nemzeti átlaghoz. Az itt élők számára nem a nemzeti átlag a viszonyítási szempont – hangsúlyozta Navracsics.

A kormány és az Európai Unió vitájával kapcsolatban elmondta, hogy megegyezést kell találni az unióban. 

– A többéves pénzügyi keret és az újjáépítési alapból származó források megszerzéséhez alá kell írnunk két megállapodást. Az elsődleges célom az lesz, hogy Brüsszellel felvéve a kapcsolatot megtudjam, melyek az okai az elakadásnak, és próbáljuk elhárítani az akadályokat. Örülnék, ha a forrásokat minél gördülékenyebben biztosíthatnánk 

– mondta a leendő miniszter.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Pesthy Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.