időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Rétvári: 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány

Forrás: MTI
2022.05.03. 18:16 2022.05.03. 18:21
Rétvári: 210 millió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány

Több mint kétszáztízmillió forint értékű orvosi felszerelést küld Kárpátaljára a kormány a Hungary Helps programon keresztül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Pest megyei Pilisvörösváron.

Rétvári Bence ismertette: az Országos Kórházi Főigazgatóság pilisvörösvári raktárából szerda reggel induló segélyszállítmány harminc raklapnyi gyógyszert, orvosi eszközöket, például infúziós pumpákat, elsősegélydobozokat, kötszereket tartalmaz.

Az államtitkár hozzátette:

A háborús helyzetben nagyon nehéz a kórházakban pótolni az elhasználódott, elfogyott eszközöket, ezért fontos a magyar kormány segítsége.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta: 

A kormány az eddigi kétmilliárd forintos támogatáson felül újabb, összesen félmilliárd forint értékben segít Kárpátalján és Ukrajnában.

Ennek egyik része a szerda reggel induló orvosieszköz- és gyógyszerszállítmány, a másik része pedig kárpátaljai és ukrajnai karitatív akciók támogatása.

Azt mondta, a kormány válasza egyértelmű az ukrajnai fegyveres konfliktusra: 

Megvédjük Magyarország biztonságát, ugyanakkor eleget teszünk annak az erkölcsi kötelességünknek, hogy segítsünk az ukrajnai háború ártatlan kárvallottjain.

Az elmúlt két hónapban több mint 650 ezer menekült érkezett Magyarországra, akiknek minden általuk kért segítséget megadtak – közölte.

Több mint ezer tonna segélyszállítmányt küldtek Kárpátaljára és ukrajnai nagyvárosokba. 

Emellett a helyi egyházi karitatív partnereikkel segítették az élelmiszer-ellátást elsősorban Kárpátalján, ahol nemcsak a magyar ajkú, hanem a többségi ukrán közösséget, illetve a Kárpátaljára érkező több százezer belső menekültet is támogatják – tette hozzá Azbej Tristan.

Borítókép: Gyógyszerekre váró emberek egy mentőautónál a Kijev melletti Bucsában (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

 

Háború Ukrajnában

Elképesztő felvételeken az orosz tankok megsemmisítése

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.