Sírba vitte titkait Chilkó Ferenc, aki 16 évig hajszolta a gyilkosokat + videó

Végső nyugalomra helyezték Chilkó Ferencet Tétényben, az Angeli úti urnatemetőben. A legendás életvédelmi nyomozót, majd nemzetközileg is elismert magánnyomozót a szervezett bűnözés előszeretettel hozta összefüggésbe például Fenyő Jánossal.

2022. 05. 01. 13:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végső nyugalomra helyezték csütörtökön Chilkó Ferencet Tétényben, az Angeli úti urnatemetőben. 

A legendás életvédelmi nyomozót, majd nemzetközileg is elismert magánnyomozót a szervezett bűnözés előszeretettel hozta összefüggésbe például Fenyő Jánossal.

Azt állították, hogy megfenyegette a médiamogult. Aztán 1998-ban, amikor a Margit utcában, Budapesten lelőtték Fenyőt, a gyilkosság szemtanúja, az albán Salihi Mead felhívta őt a helyszínről. Mead egyébként Portik Tamás egyik „katonája” volt. 

Még 2010-ben Chilkó az egyik televízióban elmondta, hogyan látja ő mindezt. A Frizbi Hajdú Péterrel című talk-showban Labanc Ferenc, egykori akciós, az elhíresült Cattani-kommandó volt tagja arról beszélt, hogy szerinte egy volt nyomozó is érintett lehet a Fenyő-ügyben. 

Elszállítják Fenyő János holttestét a budai Margit utcából, ahol 1998-ban az autójában ülő médiavállalkozót lelőtte Jozef Rohác (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Miután Labanc leírásából felismerte magát, Chilkó Ferenc jelentkezett Hajdúnál azzal, hogy egykori kollégája érvelését szakmaiatlannak és hiteltelennek tartja. Chilkó alezredes 1996-ban hagyta ott a rendőrséget, a BRFK életvédelmi osztályának élén Doszpot Péter váltotta. Hajdú Péter műsorában elmondta: 

A gyilkosság időpontjában, 1998. február 11-én egy üzleti tárgyaláson vett részt, amikor egy telefonhívást kapott egy albántól, tőle szerzett tudomást a bűncselekményről.

– Azzal hívott fel egy albán ismerősöm, hogy rálőttek – emlékezett vissza Chilkó, aki az üzleti tárgyalásra hivatkozva zárta rövidre a beszélgetést. Miután akkor már nyugállományban volt, korábbi kollégáinál később telefonon érdeklődött a gyilkosságról. Labanc Ferenc szerint mivel az albánnal való telefonbeszélgetés igen rövid volt, valaki a gyilkosság végrehajtását jelezhette. Chilkó azonban a személyes ismeretségre is magyarázattal szolgált.

Ő egy büntetett előéletű albán, aki többször került a rendőrség látóterébe. Mindenkit ismertem, 16 évet töltöttem azon a területen. Ha nem így lett volna, akkor nem lettek volna szép felderítési eredményeink – mondta.

Ugyanakkor megerősítette, hogy egy másik, azóta elítélt bolti sorozatgyilkos, Erdélyi Nándor valóban tanúskodott ellene még a nyomozás kezdetén. Ez a személy azt állította, hogy a rendőrségen tartózkodva látta, amint Fenyő Jánost néhány nappal a gyilkosságot megelőzően Chilkó megfenyegette. 

– A Fenyő-gyilkosság elkövetésének hetében vasárnap azzal hívtak be, hogy bajban vagyok, ott letették elém a tanúvallomást tartalmazó jegyzőkönyvet. Már akkor szóltam, hogy ha ellenőrizték volna, tudnák, hogy nem találkoztam Fenyő Jánossal – mondta el Chilkó Ferenc, hozzátéve: felháborító, hogy valaki újra tettestársként állítja be.

A nyomozás a Fenyő-gyilkosság ügyében nem akadt volna el, ha az elsődleges adatgyűjtések és a helyszíni szemle rendesen meg lett volna tartva! Akik kimentek a helyszínre, hanyag munkát végeztek – jelentette ki Hajdú Péternek a volt életvédelmi nyomozó. A nyomozás során elkövetett hibákkal kapcsolatos kérdésére Chilkó kifejtette: – Azt kellett volna konzekvensen végigvinni, amit az elsődleges adatgyűjtés mutatott. Egy nagyon magas elkövetőről szólnak a tanúvallomások, és végül elfogtak egy 160 centis férfit, akiről kiderült, hogy semmi köze az ügyhöz. Amíg el nem évül, addig kell operatív nyomozást folytatni. Szerintem az albán elkövetői kör és magyar megbízó lehet a jó nyom.

Azóta tudjuk, hogy a külföldi elkövető – Portik Tamás megbízásából – Jozef Rohác, a szlovák maffia bérgyilkosa volt, életfogytiglani fegyházra ítélték Fenyő meggyilkolása és az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás miatt.

Az is ismert, hogy jelenleg is zajlik a bizonyítási eljárás a Fenyő-gyilkosság vád szerinti felbujtói ellen. A Fővárosi Főügyészség azzal vádolja Gyárfás Tamás volt sportvezetőt és médiamenedzsert, hogy felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost. Arról a Portik Tamásról van szó, akinek a Fenyő-gyilkosság helyszínén jelenlévő albán Salihi Mead dolgozott. A képlet azonban, mondhatni, bonyolult. A Portik-ügyek koronatanúja, Radnai László ugyanis terhelően nyilatkozott Chilkó Ferencről, azt állítva, hogy az egykori gyilkossági főzsaru segítette a Portik-féle bűnszervezetet. Az Aranykéz utcában Portik megbízásából Rohác által felrobbantott Boros Tamás az elhíresült, ügyészek előtt tett videóvallomásában a Conti Carhoz, Radnai Lászlóékhoz kötötte Chilkót. Az olajozásban tevékenyen részt vevők vallomásait azonban semmi sem támasztotta alá. Maga Chilkó a részletekbe nem bocsátkozva marhaságnak minősítette a vádakat e sorok írójának.

Chilkó Ferenc azonban magával vitte a sírba a titkait, köztük az olajosok és a politikusok kapcsolatairól szólókat is.

Dokumentumfilm: Vérösvény 

A Vérösvény című dokumentum-játékfilmet, amelyet az 1990-es évek alvilágáról készített Kisberk Szabolcs, a Hír Tv egykori Célpont műsorának főszerkesztője, 2015-ben mutatták be. A szerző olyan témához nyúlt, amivel a rendszerváltás óta film formájában senki nem foglalkozott. Komoly, átfogó dokumentumfilm nem készült ugyanis ennek az időszaknak az alvilági figuráiról, a köztük lezajlott hatalomátvételekről, leszámolásokról, az akkor kiépített és egészen a közelmúltig jól működő korrupciós rendszerről és annak haszonélvezőiről. Portik Tamástól Boros Tamáson, illetve Doszpot Péteren át Chilkó Ferencig minden fontos szereplő felbukkan a filmben. 

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube.com/SIRIAT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.